Dodik šokirao javnost: Slušaj me Bosno, evo šta ćemo uraditi sa migrantima

Milorad Dodik izjavio je za N1 kako Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona o zabrani prevoza migranata. On je rekao kako će nadležni u RS i dalje prevoziti migrante do entitetske linije do dela BiH u koji žele da dođu, i još jednom potvrdio da je stav vlasti ovog entiteta da nema zadržavanja migranta, kao ni otvaranja sabirnih centara za migrante.
“Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gde se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju”, kazao je Dodik za N1 Sarajevo.
On je i pojasnio kako MUP RS postupa sa migrantima koje nađe na području entiteta.
“Onda kada ih prikupimo na jedno mesto, ogranizujemo im prevoz gde žele da idu. Oni idu u Unsko-sanski kanton… Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavićemo da se tako ponašamo”, izjavio je Dodik.
“Sada je neka zabrana. Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svet bi se digao oko toga. Razumem ljude u Unsko-sankom kantonu, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gde žele van Republike Srpske. U RS neće biti sabirnih centara”, rekao je Dodik na N1.
Vlasti u Unsko-sanskom kantonu su donele odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.
Taj kanton u Federaciji BiH izrazito je pogođen migrantskom krizom. Sve su glasniji protesti građana u zahevima za rešavanje problema. Proteklih noći je bilo i incidenata u Velikoj Kladuši, kada je u okupljanju građana u blizini migrantskog kampa blokiran lokalni put, pa je situaciju smirivala policija.
(N1)