Bakir je najavio promjenu imena Republike Srpske – evo šta nas čeka

Foto: Klix.ba

Dvadeset i trećeg januara ove godine SDA je najavila pokretanje pravne procedure o preispitivanju imena entiteta Republika Srpska. Uslijedile su reakcije, a samo dan poslije lider te stranke Bakir Izetbegović je omekšao, pa je zvaničnicima RS-a dao rok od pola godine da se “dozovu”, odnosno da SNSD na čelu s Miloradom Dodikom “promijeni ponašanje”.
Inicijativa iz vedra neba za pokretanje takve pravne procedure stigla je sa Glavnog odbora SDA.

Najava SDA je za jedan dan ujedinila sve relevantne političke subjekte u entitetu RS te za isti stol dovela lidere vladajuće koalicije (SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a i NDP-a), a sastanku su se odazvali i predsjednici stranaka iz opozicije SDS-a i PDP-a.

“Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, zaključili su iz Stranke demokratske akcije.

Vještačko jedinstvo političara u RS-u

Dodik je tada najavio da će u slučaju pokretanja inicijative u ime entiteta Republika Srpska dodati i “zapadna Srbija” uz tvrdnju da će u tom slučaju “RS izaći iz BiH”. Političari iz tog entiteta mahom su lidera SDA optužili za pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i izazivanje haosa u BiH.

Nakon određenog perioda isti su Izetbegovićev potez protumačili “nabacivanjem lopte” Dodiku za smirivanje političke situacije u Republici Srpskoj i kao zajedničku akciju SDA i SNSD-a.

Da najava SDA nije dobrodošla potvrdili su i međunarodni dužnosnici u našoj zemlji kazavši da je takva inicijativa nepoželjna te da je potrebno poštovati Dejtonski sporazum.

Od sjednice Glavnog odbora SDA i obraćanja medijima Bakira Izetbegovića prošlo je tačno 230 dana. Prema mišljenju mnogih, ali i prema onome što se vidi golim okom na terenu, predstavnici RS-a već godinama Ustav i zakone BiH nisu manje poštovali nego danas.

Šta nakon propalog sporazuma

Vlast nije formirana već 11 mjeseci, proces slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) je uzburkao strasti i blokirao izgradnju nove vlasti, Republika Srpska je sve zaduženija, a planirani infrastrukturni radovi su pod kočnicom dok građani svakodnevno svjedoče verbalnim ratovima onih koje su većinski izglasali na prošlogodišnjim izborima. BiH se odavno nije nalazila u dubljoj političkoj krizi.

Propao je i sporazum lidera SDA Bakira Izetbegovića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

I taj rok je istekao, baš kao i što je prošlo 230 dana od kada je Bakir Izetbegović dao rok od 180 dana da njegov kolega Milorad Dodik promijeni ponašanje kada je riječ o odnosu BiH i poštivanju zakona.

Taj odnos i ponašanje ne da se nije promijenilo, naprotiv. Stavovi su postali tvrdokorniji, razjedinjenje sve veće, a politička kriza u državi sve dublja. Dodikove izjave o tome da je BiH nemoguća država kojoj prijeti raspad sve su češće.

No, inicijativu SDA su svi zaboravili, istina osim stranke Narod i pravda koja je nedavno stihijski pozvala Izetbegovića da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s ocjenom ustavnosti naziva bh. entiteta Republika Srpska.

“Pozivamo Izetbegovića, ako već nije, da odmah i bez odgađanja podnese najavljenu apelaciju. U suprotnom, pozivamo ga da bosanskohercegovačkoj javnosti detaljno obrazloži kako su se Dodik i vlast u RS-u poboljšali”, kazali su iz NiP-a.

Potpali, gasi, pa zaboravi

Iz ove stranke smatraju kako je Izetbegović najavom i odgađanjem apelacije bespotrebno ojačao Milorada Dodika i njegove pozicije, te je pokazao kako je spreman koristiti najveće i najznačajnije državotvorne teme u dnevnopolitičke svrhe.

Pred Izetbegovićem i Dodikom je veliki posao. Pronaći kompromis za slanje ANP-a, što će biti pravi ključ u bravu za približavanje dijametralno suprotnih stavova, imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH i pokretanje zakočenog procesa formiranja vlasti na državnom nivou. U suprotnom, za očekivati je još inicijativa u dnevnopolitičke svrhe koje će zatalasati javnost.

Istovremeno lider SDA je u finišu stranačke predizborne kampanje za predsjednika SDA, u kojoj se prema saznanjima Klix.ba neće previše namučiti s obzirom na to da nema protukandidata. S druge strane, pred Dodikom je borba na više frontova – za naklonost Srbije i Rusije te blagonaklonost zapadnih sila, dok prema nekim informacijama paralelno vodi i žestoke unutarstranačke bitke.