KONAKOVIĆ SLUČAJNO POTPISAO NEŠTO ŠTO NIJE TREBAO. ZBOG OVOG NAM DOLAZE RUSI!?

Portal Detektor objavio veliki istraživački tekst o ruskim diplomatama koji su akreditovani u ruskoj misiji u Bosni i Hercegovini nakon što su ih evropske države protjerale nakon invazije na Ukrajinu. 

Prema istraživanju Detektora zasnovanom na zvaničnim i nezvaničnim diplomatskim izvorima, objavama na društvenim mrežama i izvorima iz sigurnosnih agencija, BiH postaje sigurno utočište za diplomate nepoželjne u drugim zemljama gdje je manje ruskog uticaja.

Tokom rada na istraživačkom tekstu novinari Detektora su u više navrata poslali upite ministru vanjskih poslova BiH Elemedinu Konakoviću u vezi kontroverznih ruskih diplomata koji mogu predstavljati prijetnju po nacionalnu sigurnost naše zemlje, ali nikada nisu dobili odgovor.

Ipak, nakon jučerašnjeg sastanka Trojke, HDZ-a i SNSD-a, ministar Konaković je na press-konferenciji odgovorio na pitanja novinara u vezi ove teme.

Konaković je rekao da je dolazak ruskih diplomata bio “sigurnosni propust”, a da su razlog tome “specifične političke okolnosti”. Dodao je da je ranije poslao pismo u Rusiju da ne šalju u BiH “ljude s takvom vrstom problema”.

Kazao je da državno ministarstvo vanjskih poslova “nije nikoga pustilo u BiH niti legitimiziralo, ali su uočili da je problematično što osobe koje su protjerane mogu slobodno ulaziti u našu zemlju”.

“Uočavamo da ljudi koji su iz drugih zemalja protjerani u BiH, slobodno, bez ikakvih problema mogu doći, proći preko naših granica, i tu bi reakcije morale biti bolje”, rekao je Konaković.

Ipak, činjenice su nešto drugačije. Portal Istraga je sinoć na svom Twitter profilu objavio Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja posebnih identifikacijskih dokumenata u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, iz kojeg se jasno vidi da bez odobrenja ministra Konakovića kontroverzne ruske diplomate nisu mogle ući u našu zemlju.

Naime, članom 3 tog pravilnika je propisana notifikacija, pa je jasno da je ministar Konaković notifikovao diplomatski status ruskim diplomatama koji su ranije protjerani iz drugih država.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.