UČESTALI NAPADI NA POVRATNIKE: BOŠNJAKE TUKLI KOMŠIJE, POLICAJCI, TINEJDŽERI. NIKO NIJE IZA REŠETAKA

Iz dana u dan situacija na prostoru bosanskohercgovačkog entiteta RS-a po pitanju sigurnosti Bošnjaka je sve teža i ugroženija. Ove godine zabilježeno je više napada na porodice bošnjačke nacionalnosti. Niko od napadača nije završio iza rešetaka. Ovi slučajevi povezuju se sa izrekom: “Uhvati, uslikaj, pusti” piše Crna-Hronika.

Sinoć je u Kamenici napadnut Senad Sejfić. On se vozilom kretao pored džamije, navodno da je bio pošao u džamiju na namaz, a potom u Tuzlu, kada je naišlo nekoliko vozila, koja su dolazila iz pravca Šekovića. Napad je izvršen od strane nekoliko osoba u vidnom alkoholisanom stanju, koji su u povratku sa neke fešte.

MUP Republike Srpske priveo napadače na informativni razgovor.

U 2023. godini zabilježeni su isti ili slični slučajevi na prostoru Republike Srpske.

U Omeragićima kod Višegrada brutalno pretučeni povratnici Fadil i Ajša Memišević. A, Fadil je prodao nešto stoke, kravu, za 4.000 KM. Ukupno sad ima u kući 7.000 KM što bi trebalo biti dovoljno za dženazu i ukop i njega i Ajše. Već su u svojim 80-tim godinama. Bojan je to saznao pretukao ih i ukrao novac.

Policija RS-a iste noći uhapsila je Bojana Prodana, ranije osuđivanog za ubistvo i druga krivična djela, pod sumnjom da je izvršitelj ovog gnusnog čina.

Slučaj porodice Jusić kada je policija pretukla maloljetnika u stanici: Otac u drugoj prostoriji morao sve slušati

Ajdin Jusić (2009) maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Prema izjavama Ajdinovog oca dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

“Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju” – navodi otac Juso.

Ajdin je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

-“Vezali su me lisicama, stavljali pištolj na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv” – navodi Ajdin.

Napad i na ugostitelja i povratnika u Bratunac Beriza Merdžića. Nekoliko puta su “nepoznate osobe” vrijeđale njega, njegovu porodicu i goste aščinice, prijeteći fizičkim napadom.

Beriz Merdžić je vlasnik aščinice “Korzo” u Bratuncu i, uprkos neprekidnim prijetnjama i vrijeđanju njega, njegove porodice i gostiju aščinice, odlučio je hrabro ostati u svom rodnom mjestu i nastaviti s poslom koji najbolje zna. Napadač je druge nacionalnosti, Srbin, koji je tom prilikom uznemiravao goste aščinice Korzo.

Više osoba pretuklo je i Osmana Mehanović mladi novinar i kamerman iz Bratunca.

Policija u Bratuncu identifikovala je tri maloljetne osobe iz te općine koje su osumnjičene za nanošenje teških tjelesnih povreda mladiću Osmanu Mehanoviću. Maloljetnici se dovode u vezu sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda, saopćeno je iz Policijske uprave Zvornik.

“Napadnut sam u petak navečer oko 23 sati u Bratuncu od tri meni nepoznata lica. Krenuo sam na parking i u mračnoj ulici iza mene su se pojavila 3 lica. Jedno lice me je odmah gurnulo preko pozide. Ustao sam pitao sam šta se desilo, i tada su počeli da spominju Kravicu i ostale nacionalne prozivke.

Imam teže tjelesne povrede. Izbijen mi je zub, povrijeđena ruka, šaka, nos i vrat.

Nažalost ono nije prvi put da su fizički pretukli ovog 19-godišnjaka. Kako je za portal Crna-Hronika potvrdio njegov otac Hazir Mehanović isto se desilo i u 5. razredu osnovne škole.

Povratnik Huso Hota opljačkan za vrijeme iftara u Višegradu. U četvrtak (6. april) uvečer oko 20 sati opljačkan je 87-godišnji hadžija Huso Hota, povratnik u selo Šip općina Višegrad. Husi su nepoznate osobe iz štale ukrale jarca.

– Moj otac živi sam i drži nekoliko koza. Kao i svaki dan, prije iftara namirio je životinje i sjeo da iftari. Međutim, čuo je neke zvukove (glasove), ali i psa koji je u jednom trenutku zalajao. Prekinuo je iftar i izašao iz kuće. Budući da nije imao svjetla na vanjskom dijelu, štale nije mogao ništa vidjeti i ponovo se vratio u kuću. Sutradan kada je otišao do štale primijetio je da mu nedostaje jarac – priča Zehra Đozo.

I Mirsad Omerović je priveden zbog Facebook statusa odnosno zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti”.

Tokom noći 11.7.2023. godine puštale su se srpske nacionalističke pjesme u dvorištu crkve, ali i u kućama. Jedna od pjesama je bila „Veseli se srpski rode“. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić osudio je ovaj „koncert“.u Srebrenici je lice lišeno slobode zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti”.

Mirsad je na Facebooku napisao sljedeći status: “Ima li nas 50 dobrovoljana večeras u Srebrenici da odemo ispred crkve u Srebrenici da vidimo ko i šta slavi?”

“11. juli u Srebrenici je tužan, ukopavate svoje najmilije i nakon što svi napuste Srebrenicu, dođu tako da slave sa četničkim pjesmama. Moj muž nije kriminalac, zločinac. On je bivši logoraš, ne može sve da podnese. Na Facebooku je napisao objavu „Da li nas ima 50 da odemo provjeriti šta se to slavi, šta se dešava“. Oni slave našu muku. Mirsad je kao 18-godišnjak proveo osam mjeseci i deset dana u srpskom logoru”, govori kroz suze Omerović.

Do kada će povratniti trpiti fizičku i psihičku torturu?


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.