OVO JE POSLJEDNJI ARKANOV ČOVJEK: “5 GODINA BJEŽAO I KORISTIO LAŽNO IME…”

Slobodan Kostovski ponatiji kao Kole (70), uhićen je nakon gotovo pet godina provedenih u bijegu zbog sumnje da je organizirao šverc dvije tone kokaina koji je jučer zaplijenjen u jedrilici na Atlanskom oceanu na putu iz Južne Amerike za Europu! Kostovski je uhićen u Beogradu, gdje je boravio pod lažnim imenom.

Za njim je Brazil raspisao crvenu Interpolovu tjeralicu nakon što je 2018. godine pobjegao iz tamošnjeg zatvora dok je bio na liječenju. Tamo je bio osuđen na 19 godina za prekooceansko krijumčarenje kokaina.

– Kostovski je možda i posljednji igrač krvnika i ratnog zločinca Arkana koji je bio na slobodi. Tvrdilo se da je pripadnik kriminalne skupine Željka Maksimovića Make – ističe se u tekstu iz Kurira.

On je 1979. godine s Arkanom sudjelovao u dvije uzastopne pljačke u Švedskoj. Na fotografiji koju je objavila švedska policija vidi se pljačka banke iz te 1979. godine u kojoj su Kostovski i Arkan sudjelovali zajedno.

Inače, ovaj rođeni Novopazarac ima iza sebe vrlo “živopisnu” biografiju. Bio je blizak prijatelj pokojnog komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, njegovog kuma Milana Đordevića Bombone, ali i odbeglog Željka Maksimovića Make, čijoj je grupi navodno pripadao.

Pljačkao po Švedskoj i Holandiji

Iz arhiva švedske policije procurile su 2019. godine fotografije sa video-nadzora banke na kojima se vidi pljačka iz 1979. godine, u kojoj je učestvovao Kostovski zajedno sa Arkanom. Ista ekipa je u to vrijeme počinila dvije uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), poslije kojih su pobjegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano, koji se ranih devedesetih godina prošlog vijeka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija “Metro Goldvin Majer” i tada popularnog “Radia Pingvin”.

Poslije hapšenja u Holandiji, tročlana pljačkaška banda obrela se u zatvoru u ovoj državi. Zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu, Arkan je bio osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije, holandski tabloidi naširoko su izvještavali o spektakularnom bjekstvu “neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel”.

Filmsko bjekstvo

Bjekstvo je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Prepričava se i dalje kako su Željku njegovi prijatelji Kostovski i Fabijani dobacili pištolj, kako je Ražnatović preskočio zid i tako postao idol mladih sa one strane zakona u to vrijeme.

Dvojica prijatelja, kako su izvještavali holandski mediji, prebacili su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. Ražnatović je potom oružjem zaprijetio zatvorskim stražarima i uz pomoć “lopovskih merdevina”, koje su rukama napravili osuđenici, uspio da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.

Filmsko bjekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Fabijani i Kole. Koliko su daleko išli u tom planiranju govori podatak da su čak pohađali časove letenja, jer im je ideja bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora kako bi Ražnatoviću omogućili bjekstvo! Izvukli su ga, međutim, na drugi način.

Kole i Arkan iz sudnice spasili ortaka!

Prema podacima koji se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, na scenu stupaju Kole i Arkan. Oni su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zapretio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobegla, iskočivši kroz prozor.Kostovski je u Srbiji povezivan i sa “Makinom grupom”, koja je bila optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, 10. juna 2002. godine. Pored vođe Željka Maksimovića, još petorica okrivljenih su prvostepeno oslobođeni pred Specijalnim sudom u Beogradu. Naloženo je novo suđenje i raspisane su poternice za svima koji su u bekstvu. Predmet i dalje miruje.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.