Učenica (15) koju je OTEO PROFESOR i mjesecima držao zatočenu, MOLILA GA JE SAMO JEDNO

Žena koja je bila kidnapovana kad je imala svega 15 godina otvorila je svoju dušu uoči premijere drame „Oteta od strane svog učitelja: Priča Elizabet Tomas“.

Film, čiji je izvršni producent Elizabet Smart, premijerno je prikazan prošlog vikenda na američkom kanalu „Lajftajm“. Elizabet Smart, koja je oteta kad je bila tinejdžerka i držana devet meseci u zarobljeništvu, u potresnoj ispovesti 2021. otkrila je kako je molila svog otmičara da je siluje i ubije blizu njene kuće kako bi njeni roditelji mogli da nađu njeno telo i znaju za sigurno da ona nije pobegla od kuće.

Sada je Elizabet Tomas u intervjuu za „E! Njuz“ iznela svoju priču.

Priča Elizabet Tomas

Tada 50-godišnji profesor Ted Kamins primećen je kako ljubi 15-godišnju učenicu Elizabet u januaru 2017. Oboje su porekli kad je usledilo propitivanje. Ali, kad je drugi učitelj primetio da par provodi previše vremena zajedno, Elizabet je bilo zabranjeno da ulazi u njegovu učionicu, ali je ponovo viđena tamo 3. februara.

Tri dana kasnije je profesor suspendovan, da bi porodica učenice 13. marta prijavila njen nestanak.

Srednjoškolka iz Kalioke u Tenesiju nađena je živa i zdrava mesec dana kasnije, a Kamins je uhapšen zbog otmice. Ali, skeptici su optuživali devojčicu da je, u najmanju ruku, svojevoljno učestvovala u odnosu sa Kaminsom, koji je sada u zatvoru.

– I dalje se suočavam sa kritikama… Ali, ne gledam komentare. Ako nemaju veze sa pomaganjem drugim ljudima, ne pokušavam da im dam bilo kakvu moć – rekla je Elizabet, sada 22-godišnja devojka, u intervjuu za „E! Njuz“.

Šta se dogodilo Elizabet Tomas?

Na dan nestanka 13. marta ona je rekla starijoj sestri da će se vratiti kući do 18.00 sati.

– A ako se ne vrati dotad, da zovem policiju – rekla je Sara Tomas, koja je tada imala 17 godina.

Porodica učenice prijavila je njen nestanak kasnije tog dana, a sledećeg dana izdata je uzbuna zbog deteta u opasnosti. Sat kasnije stigao je i nalog za hapšenje Kaminsa zbog seksualnog kontakta sa maloletnicom. Usledio je takozvani Amber alert u više država.

Dva dana kasnije, 16. marta, portparol Istražnog biroa Tenesija (TB) Džoš Devin rekao je da su primili samo 125 dojava i da je to “uznemirujuće malo”, a najverovatnije objašnjenje je bilo da je par bio skriven od očiju javnosti ili da su otputovali negde van domašaja vlasti. Izdata je druga uzbuna, ovaj put na nivou čitavih SAD.

Profesor pretraživao tinejdžerske brakove na internetu

Prva prava dojava pojavila se krajem meseca, a to je istražitelje dovelo do snimka nadzorne kamere na kojoj se vide Elizabet i Kamins u “Volmartu” u Oklahoma Sitiju 15. marta.

TBI je naveo da je Kamins pretraživao brakove tinejdžera na internetu 5. marta i da je gledao snimke na “Jutjubu” kako razmontirati GPS.

– Što smo više saznavali o njemu i situaciji, to je govorilo da je on ovo unapred planirao – rekao je Devin.

Elizabetin otac Entoni Tomas rekao je da je profesor njegovoj ćerki rekao – kad se pročulo da ju je poljubio – da “nikad neće moći da pohađa ili bude primljena na koledž i pravi karijeru nakon toga”. Elizabetina starija sestra, koja je provodila pauze u Kaminsovoj učionici sa njom i drugim učenicima, nazvala je profesora “čudakom”. Rekla je da su deca počela da maltretiraju Elizabet zbog poljupca i da bi ona rekla da “mora da ode odavde”.

Kako je Elizabet nađena?

Do kraja je policija primila preko 1.500 dojava, ali je bila dovoljna samo jedna. Elizabet i Kamins su nađeni 20. aprila 2017. u izolovanoj kolibi u Sesilvilu u Kaliforniji, gde su zamenici šerifa okruga Sisikuju spasili devojčicu i uhapsili profesora.

Majkl O’Her, vlasnik imanja na kojem je bila koliba, rekao je da je Kamins došao u lokalnu gostionicu i upitao njegovog domara Grifina Berija da mu pomogne da nađe posao i smeštaj jer su on i ćerka, kako je ispričao, izgubili sve u požaru. Nedelju dana kasnije je komšija Pit Kaferata primetio da Kaminsov auto nema tablice i setio se da je čuo vesti o nestaloj devojčici.

On i Beri su pozvali šerifa, a nakon što je utvrđeno da je u pitanju Kaminsov “nisan” profesor je uhapšen rano sledećeg jutra. Advokat porodice Tomas Džejson Vejtli potvrdio je 22. aprila da se tinejdžerka vratila porodici.

– Nema sumnje da je pretrpela tešku emotivnu traumu i da je njen proces oporavka tek započeo – rekao je on.

Šta se dogodilo Elizabet u zatočeništvu?

Na sudu u Nešvilu u maju 2017. specijalni agent FBI Atli Nobl izneo je detalje istrage.

– Pre nego što je oteo Tomasovu, Kamins je uzeo 4.500 dolara u gotovini i dve puške iz svoje kuće i napustio svoju tadašnju ženu sa porukom, navodeći da ide u Virdžinija Bič ili Vašington “samo da razbistri um od sveg ovog sr**a”. Napisao joj je da ne zove policiju “jer će misliti da sam kriv, a nisam” – rekao je Nobl.

Kamins je, kako je svedočio agent, osmislio plan da se predstavljaju kao bračni par pod imenima Džon i Džoan Kastro, starosti 40 i 24 godine, i da odvede Elizabet u Meksiko.

Na kraju su završili u San Dijegu, gde je profesor kupio kajak sa idejom da putuju vodom. Shvatajući da je to previše opasno, otišli su na sever, stali su u Los Anđelesu da prodaju kajak i završili u Sesilvilu.

Šta se dogodilo Kaminsu?

Nakon hapšenja on se izjasnio da nije kriv po optužnici za prebacivanje maloletne osobe preko državne granice radi kriminalnog seksualnog odnosa i opstrukciju pravde, ali se u aprilu 2018. izjasnio krivim po obe tačke.

Ted Kamins nakon hapšenja u aprilu 2017.

FOTO: SCSD / SPLASH / PROFIMEDIA

Ted Kamins nakon hapšenja u aprilu 2017.

Advokat Vejtli je rekao da je porodici “odahnulo kad je Kamins odlučio da uradi pravu stvar i izjasni se krivim”. Kamins je u januaru 2019. osuđen na 20 godina zatvora.

“Kao otac i roditelj, želim da kažem porodici žrtve da mi je žao. Da je neko to uradio mojim devojčicama želeo bih da ih povredim. Voleo bih da mogu da vratim vreme. Žrtvi želim da kažem da se slažem, ovo nije tvoja greška. Bila si dete. Moj pogrešan pokušaj da ti pomognem skrenuo je pogrešnim putem. Spreman sam da učinim sve što mogu da ti dam neki kraj priče”, naveo je Kamins, otac dve ćerke, u saopštenju pročitanom na sudu.

Elizabet je bila na sudu kako bi pročitala svoje saopštenje, ali se toliko potresla da je tužilac morao da ga pročita umesto nje.

“Ono što si mi uradio je neopisivo. Video si slomljenu devojku, koja je bila usamljena, uplašena i traumatizovana. Učinio si da se oseća bezbedno i voljeno jer si video šta je trebalo i naveo je da veruje da ćeš biti njen zaštitnik. Ali bio si samo čovek koji je želeo se*s, iskoristio si me i manipulisao sa mnom. Ted Kamins je bolestan, odvratni kriminalac”, stajalo je u izjavi.

Šta je sada sa Elizabet?

Ona danas ima 22 godine. Udala se 2019, a sada je udružila snage sa Elizabet Smart da ispriča svoju priču.

– Umorna sam od skrivanja. Strah od kritikovanja zajednice – radili su to toliko dugo da sam se nekako sakrila u svoj mali ćošak. Umorna sam od dopuštanja tim ljudima da dođu do mene i želim da drugi vide da ih (više) se ne plašim – rekla je ona.

Elizabet je rekla da se sada oseća snažnije nego ikad, ali priznaje da joj je trebalo dugo vremena da se oporavi i da još radi na tome. Na pitanje da li ima sada išta da poruči Kaminsu, Elizabet je rekla:

– Nadam se da će istrunuti i umreti tamo (u zatvoru) – rekla je.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.