BEĆIROVIĆ: SLIJEDE NEIZVJESNE SEDMICE I MJESECI U KOJIMA ĆE SE ODLUČIVATI O OČUVANJU MIRA

Organi Republike Srpske izvršili su nezapamćen udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i punopravnu članicu Ujedinjenih nacija – državu BiH, navodi u saopštenju člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Usuštini riječ je o ponavljanju antiustavnih metoda koje je 1992. primijenio osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Ne postoji više niko u BiH i inostranstvu ko nije svjestan pogubnosti i opasnosti poteza koje vuče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odluke visokog predstavnika nisu kraj krize. Nisu ni početak kraja. Ovo je kraj početka. Pred nama su neizvjesne sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju mira i opstanku Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U ovom momentu nema mjesta za bilo kakve slavodobitne izjave, ali ima mjesta za realni optimizam da ćemo udruženim snagama međunarodne zajednice i legalnih organa države zaštiti sve građane i narode BiH.

Međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo. Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u BiH su neodgovornom i avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje.

Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon današnjih odluka OHR.

Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica BiH.

Mir, sigurnost i ustavni poredak BiH moraju se braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom.

To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da u narednom periodu ozbiljno razmisle o primjeni člana 1. b. Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja koji pruža jasnu međunarodnopravnu osnovu za efikasnije djelovanje i ponovni povratak stabilnosti i sigurnosti u BiH – navodi Bećirović u saopštenju.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.