DINO MUZAFEROVIĆ CEZAR ŠOKIRAO ISTRAŽITELJE: NA PAPIRU VELIČINE NOKTA NAPISAO “REMEK DJELO”

Dino Muzaferović (37) Cezar iz Velike Kladuše našao se na vrhu liste Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i Europola, koje su u maju ove godine koordinisanim akcijama sa više policijskih agencija razbile njegovu kriminalnu grupu u više evropskih država.

Muzaferović se trenutno nalazi u zatvoru u Italiji na izdržavanju kazne zbog trgovine drogom i označen je kao jedan od najvećih narko bosova u Evropi, a svoj ozbiljniji početak u karijeri, koja će ga dovesti tamo gdje se i danas nalazi, imao je još 2010. godine, i to na području Banjaluke.

Tada je lišen slobode u akciji kodnog naziva “Hit” zajedno sa još 11 saučesnika, među kojima je bila i njegova nevjenčana supruga, inače državljanka Slovenije. Akcijom je rukovodilo banjalučko tužilaštvo.

Muzaferović je sa saučesnicima pritvoren, dok su njegovoj izabranici izrečene mjere zabrane.

Svjedočenja istražilaca i čuvara u KPZ Banjaluka za Srpskainfo otkrivaju da je Muzaferović bio sve samo ne običan diler sa ulice.

No, krenimo redom.

Nakon sudskog postupka, Okružni sud u Banjaluci je Cezara u novembru 2011. osudio na pet godina zatvora.

Međutim, ono što je Muzaferović uradio za vrijeme boravka u pritvorskoj jedinici banjalučkog zatvora i danas se prepričava sa nevjericom.

“Bio je to uobičajeni radni dan kada su nas pozvali iz KPZ Banjaluka i rekli da moramo hitno doći”, prisjetio se odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo.

Po dolasku u zatvor istražiocima su predali komadić papira, veličine nokta. Papir je pronađen uoči pretresa tokom intimne posjete koju je u vrijeme služenja kazne imao Muzaferović.

“Na prvu, ništa nije bilo jasno. Međutim, što smo više gledali taj komad papira izgledao je sve sumnjiviji. Naime, na njemu je bilo nešto ispisano i to toliko sitnim slovima da niko nije mogao ni pretpostaviti o čemu se zapravo radi”, prisjetio se izvor Srpskainfo.

Uslijedio je detaljniji pregled papira.

“Uvećali smo nekoliko puta ono što je pisalo na komadiću papira i tada su se jasno vidjela slova”, otkriva sagovornik i dalje ne vjerujući čemu je svjedočio prije 12 godina u KPZ Banjaluka.

Na komadu papira, ne većem od nokta, Muzaferović je detaljno napisao plan izvršenja teškog krivičnog djela!

“Da, na tom papiru je jasno bila navedena adresa koju je trebalo opljačkati, kao i detaljan plan na koji način da se razbojništvo izvrši”, dodao je izvor Srpskainfo.

Niko nije znao čime je Muzaferović uspio napisati cijelu poruku, a prema nezvaničnim informacijama navodno je to uradio zrnom riže!?

“Možemo samo reći da je Cezar bio poseban”, zaključio je sagovornik.

Muzaferovića ova sankcija koju je zaradio u Banjaluci očigledno nije vratila na pravi put, o čemu svjedoči da je danas na vrhu liste kriminalaca koji se bave trgovinom droge i švercom naoružanja.

Prema posljednjim informacijama, Muzaferovićeva kriminalna grupa tereti se da je u proteklih 18 mjeseci iz Holandije prokrijumčarila više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina, te iz Crne Gore oko 100 kilograma hašiša. Sve poslove, ako je suditi po onome što navode bezbjednosne agencije, vodio je Muzaferović, i to dobar dio njih iz zatvora.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i automobilima, prevozili preko Zagreba i za hrvatsko narko tržište, ali i za tržišta Njemačke, Slovenije i Švajcarske.

Inače, Muzaferović je i na Interpolovoj potjernici BiH, nakon što je 2021. osumnjičen u sklopu akcije kodnog naziva “Eskobar” za organizaciju velikih plantaža marihuane, te krijumčarenje ove droge u zemlje EU.

Nedugo nakon pokretanja akcije “Eskobar”, Tužilaštvo BiH došlo je do svjedoka pokajnika Eldina Ćerimovića, koji je na suđenju trebao svjedočiti protiv Muzaferovića i ostalih.

Akcija Eskobar

 

 

Međutim, u maju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubice su mu, dok je išao na posao, prišle automobilom i u njega ispucale nekoliko metaka, a zatim ga pregazile.

Iako niko nije službeno osumnjičen za ovo ubistvo, tužilaštvo i policija njegovu smrt dovode u vezu upravo s pokajničkom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.