ZELENE BERETKE ODGOVORILE PRIPADNICIMA HVO SARAJEVO

Saga oko HVO-ovog spomenika u Sarajevu se i dalje nastavlja. Podsjećamo HDZ-ova Lidija Bradara pokrenula je incijativu da se napravi spomenik palim hrvatskim borcima u Sarajevu. Zanimljivo je da taj spomenik već odavno postoji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Pripadnici HVO-a Sarajevo poslali su jasnu poruku gradonačelnici Sarajeva. HVO odgovorio Karić: Vrijeđate ljude koji su branili Sarajevo, položili ste ispit licemjerja.

“Mi u Koordijaciji Udruga HVO-a Kantona Sarajevo, udruga koje su proizašle iz Brigade HVO-a ‘Kralj Tvrtko’ obraćamo vam se Otvorenim pismom jer ne možemo prešutjeti vaše izjave da je izgradnjom spomenika pripadnicima Hrvatske brigade ‘Kralj Tvrtko’ prošle godine ‘Sarajevo položilo još jedan ispit ljudskosti, pravde i humanosti’. Ovom ste izjavom uvrijedili najprije dobrovoljce koji su branili Sarajevo, invalide koji su u toj obrani ostali bez dijelova tijela i narušenog zdravlja, a najviše ste uvrijedili obitelji poginulih branitelja, pripadnika Brigade HVO-a ‘Kralj Tvrtko’ koji u gradu kojeg su branili i dalje nemaju spomenik kakvog žele njihovi suborci i obitelji jer im dozvolu za spomenik godinama uskraćuju gradske vlasti”, poručuju iz bridade.

Zelene beretke odlučile su stati u zaštitu gradonačelnice Sarajeva te poslali pitanja pripadnicima HVO-a u Sarajevu.

HVO SARAJEVO !

  • Zar nije dosta HVO-u da blati naš grad i naš zajednički život !?
  • Koji je ovo HVO, koji se javlja po ovome pitanju ?
  • Postavit ćemo par pitanja ovima iz HVO a iz ratnog perioda ?

1. Je li to onaj HVO, što je na Stupu u hotelu Deliminium organizirao zajednički punkt sa četnicima i našim izdajnicima muslimanima prostituciju, ratno profiterstvo i razmjenu civila kojima su uzimali sav novac za takozvanu slobodu ?

2. Je li to onaj HVO, što je napao više puta HOS na Stupu jer su se borci HOS a borili rame uz rame sa braniocima Sarajeva ?

3. Je li to onaj HVO, što je četnicima prodao kompletnu liniju kod hotela Bristol ?

4. Je li to onaj HVO, što je po naredbi iz Mostara okrenuo se protiv branioca Sarajeva ?

5. Je li to onaj HVO, što je izašao iz Sarajeva i onda iz Kiseljaka granatirao Sarajevo i područje Stupa jer nisu svi Hrvati željeli izaći sa njima ?

6. Je li to onaj HVO, što nije želio pristupiti komandi Armiji RBIH Prvog korpusa ?

7. Je li to onaj HVO, u kojem je bilo 90 % muslimana koji su se sklonili kod njih da ne idu braniti svoj grad ?

8. Mi priznajemo samo jedan HVO a to je dio HVO a koji je ostao sa braniocima Sarajeva pristupio u sustav Armiji RBiH i nastavio braniti svoj grad, a to je samo dio HVO a koji bio smješten u katoličkom centru na Mejtašu , sve ostale jedinice HVO a su izdale svoj grad i šta danas traže od njega ?! – izjavili su pripadnici Zelenih beretki.

Podsjećamo Benjamina Karić odgovorila je HDZ-ovoj Lidiji Bradari.

“Predsjednica federacije, gospodja Lidija Bradara, danas je pozvala na izgradnju spomenika poginulim pripadnicima HVO brigade ‘Kralj Tvrtko‘ i naglasila da je to istinski test multietničkog Sarajeva.

Ovom prilikom ću podsjetiti da je Grad Sarajevo spomenik postavio u maju prošle godine.
Sarajevo je položilo sve ispite ljudskosti, pravde i humanosti, pitanje je hoće li i kada te ispite položiti i ostali?

Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati.” – izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.