PANIKA U RS-U ZBOG PRELIJETANJA DVA AMERIČKA BORBENA AVIONA: OVAKO TO DODIK VIDI

Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva, rekao je general James Hecker.

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država izvršit će 30. maja niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između SAD-a i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

“Ovim obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine”, izjavio je general James Hecker, pripadnik Zračnih snaga SAD-a i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza

Političari u Republici Srpskoj su zbog preletanja američkih aviona izazvali paniku.

Milora Dodik izjavio je kratko da najava nadlijetanja američkih aviona šredstavlja provokacija i zastrašivanje.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da nema potrebe da Igor Crnadak dokazuje svoj očaj izmišljenim temama, jer ga svi, kako je rekla, odavno veoma jasno vidimo.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Crnatka da je Predsjedništvo donijelo odluku da američki bombarderi nadlijeću BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da Crnadak izmišlja, laže i zaobilazi istinu u širokom luku.

– Kako god to nazvali, Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o prelijetanju američkih bombardera preko BiH, niti je o tome bilo upoznato. I sljedeći put, prije nego što počne lagati iz očaja, neka barem nešto provjeri, makar ono osnovno – naglasila je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentariše najavu Ambasade SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Cvijanovićeva je istakla da osuđuje taj čin i smatra ga nepotrebnim i provokativnim.

– I nikada na tako nešto ne bih dala saglasnost, ni kao srpski član Predsjedništva, niti u bilo kojem drugom svojstvu – poručila je Cvijanovićeva

Udarna grupa bombardera’

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u okviru najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force).

Misije u okviru ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u Zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada.

Kako navode iz Ministarstva odbrane BiH, potrebno je imati u vidu činjenicu da prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uvjeta ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.