AKCIJA SQUERE: Na meti SIPA-e su advokati, notari i jedan vijećnik u Općini Novi Grad

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Više osoba je osumnjičeno u velikoj akciji SIPA-e koja se od jutros sprovodi na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala, a među njima su advokati, notari i jedan vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Ovo je za Klix.ba potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.Kako Klix.ba saznaje sedam osoba je na meti pravosudnih i policijskih organa, a pretresi se vrše na više od 20 lokacija.

O imenima iz nadležnih institucija za sada ne žele govoriti.

Policijski službenici SIPA-e će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktvnosti propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, “Nedozvoljena trgovina”, “Krivotvorenje isprave”, “Prevara”, “Porezna utaja”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.