STRUČNJACI RODITELJIMA: „BUDITE OPREZNI, ŽIVIMO U CIVILIZACIJI DOSADE, DJECA BEZ TELEFONA NE ZNAJU ŠTA ĆE SA SOBOM”

U ovom trenutku prosvjetni radnici u Srbiji imaju veliki zadatak, jer moraju da rada i sa djecom, i sa roditeljima, poručila je pedagog Marija Ranđelović povodom tragedije koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

to se dece tiče, treba se vratiti nastavnim sadržajima, treba se vratiti rutini, ali kroz korelaciju sa različitim nastavnim predmetima i različitim nastavnim sadržajima, zgodno je i primjereno razgovarati o svemu što se desilo -izjavila je Ranđelović za Tanjug.

Ranđelović je istakla da je neophodno razgovarati sa roditeljima, kako bi im se ukazalo na njihovu ulogu u formiranju djeteta.

– Neophodno je ukazati roditeljima šta se od njih očekuje, koliko su oni zapravo važni za razvoj djece, jer djeca stižu u školu potpuno formirana i ona prenose porodične obrasce na školu, ma koliko toga porodica nekada i nije svjesna – objasnila je Ranđelović.

Prema njenim riječima, nasilje se uči i mnogo puta roditelji nisu svjesni da dijete može biti nasilnik ili žrtva nasilja.

Ranđelović je dodala da djeca danas imaju puno slobodnog vremena koje ne znaju da upotpune aktivnim sadržajem.

– Živimo u civilizaciji dosade, djeca puno puta ne znaju da svoje slobodno vrijeme upotpune neki aktivnim sadržajima, već to bude potpuno pasivno ponašanje uz telefon. Kada vi mislite da ono spava u krevetu, zapravo ono komunicira sa nekim koga poznaje ili ne poznaje -rekla je Ranđelović.

Djeca ne znaju da selektuju sadržaj na internetu

Sagovornica je dodala da moramo biti svjesni da djeca u mlađem uzrastu nisu u prilici da selektuju medijski sadržaj, koji kroz različite internet platforme dolazi do njih, prenosi Srpskainfo.

– Postoje četiri snažna formativna uticaja u odrastanju. To su porodica i škola, i to je negdje do puberteta. Od puberteta dva su jači formativni uticaji, to su vršnjaci, odnosno vršnjačka grupa i to su svakako ti medijski sadržaji – rekla je Ranđelović.

Prema njenim riječima, roditelji moraju da obrate pažnju sa kim se njihova djeca druže, iz kakvih porodica dolazi njihovo društvo i koji su im modeli identifikacije.

Ranđelović je navela da društvo mora da pomogne prosvjetnim radnicima, kako bi se dodatno usavršili i prilagodili izazovima novog vremena.

– Društvo mora da bude spremno da pomogne prosvetnim radnicima u smislu dodatnog usavršavanja za sve ono što ih čeka u 21. vijeku, u profesiji koja se najbrže menja -dodala je Ranđelović.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.