Schmidt kritikovao reisa Kavazovića u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, stigao mu je i odgovor

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Visoki predstavnik Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kritikovao je izjavu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koja se odnosila na obranu Bosne i Hercegovine.

Izvještaj je objavio portal Istraga.ba, a kako je navedeno Schmidt je Kavazovićeve izjave nazvao retorikom podjela, stavivši ih u isti kontekst izjavama mitropolita Hrizostoma koje su se odnosile na Bošnjake i “muslimane”.”Retorika koja izaziva podjele i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također je povećala napetost. Naprimjer, 1. marta 2023. mitropolit srpsko-pravoslavne Hrizostom (Rajko Jević) nazvao je Bošnjake “muslimanima”, a kasnije muslimane “muhamedancima”. Još jedan primjer takve retorike je izjava reis-ul-uleme islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazovića: ‘Na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme treba li to učiniti ili ne…'”, napisao je Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Ovim povodom se oglasio i reisu-l-ulema Kavazović koji je u izjavi za Agenciju MINA rekao da je sveta dužnost svakog muslimana braniti domovinu.

“Uvijek ću braniti svoju domovinu, a to je i sveta dužnost svakog muslimana. Neka Schmidt piše svoje izvještaje, to mu je posao”, prokomentirao je reisu-l-ulema Kavazović.

Osim ovog, u izvještaju koji je objavila Istraga.ba upućene su kritike na račun predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

“Secesionistička retorika i djelovanje vlasti RS-a, odnosno gospodina Milorada Dodika, intenzivirana je u izvještajnom razdoblju. To truje političku klimu u entitetu i cijeloj državi. Vlasti RS-a kategorički odbacuju autoritet Ustavnog suda BiH, OHR-a i konfrontiraju se prema zapadnim partnerima. Dana 24. aprila, vladajuće stranke u RS-u potpisale su zajedničku izjavu s konkretnim koracima prema odcjepljenju. Ovo je opasan razvoj događaja”, naveo je Schmidt.

Dodao je da međunarodna zajednica mora zadržati alate kako bi odgovorila na sve ovo.

Visoki predstavnik, dalje, navodi da je u RS-u primijetio “jasnu tendenciju ka autoritarizmu”..

“Bosna i Hercegovina riskira da postane zemlja podijeljena između autoritarno.sti u jednom entitetu i demokracije u drugom entitetu”, navodi se u izvještaju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše dalje Schmidt, i dalje dovodi u pitanje temeljne odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir i vodi secesionističku politiku. U svom pismu premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću od 6. marta 2023. predsjednik Dodik obećava pogrešno i pogrešno tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir i ustavnog okvira Bosne i Hercegovine. U ovom pismu Dodik tvrdi da Opći okvirni sporazum za mir ni na koji način nije utvrdio unutarnji kontinuitet “Republike Bosne i Hercegovine”.

“Potičem Vijeće sigurnosti da ove prijetnje shvati ozbiljno. Retorika gospodina Dodika dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, predstavljajući prijetnju miru i stabilnosti u zemlji i potencijalno široj regiji. Gospodin Dodik također je pokazao razumijevanje za ulogu Rusije u ratu u Ukrajini”, napisao je Schmidt.

On navodi da je “u Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna cjelovita ustavna reforma, kao i izborna reforma”.

“Ohrabrujem političke stranke u Bosni i Hercegovini da se pozabave pitanjem izbornih reformi”, napisao je, između ostalog, Schmidt.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti razmatrana situacija u BiH zakazana je za 10. maj.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.