Bosna i Hercegovina uspostavila diplomatske odnose sa Mikronezijom

Stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 19. aprila 2023. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Saveznih Država Mikronezije.

Ispred Mikronezije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Jeem Lippwe.

Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave, ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a.

Na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, tj. postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti na borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 184 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih osam članica UN-a s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi (Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika).

Službeni naziv Mikronezije je Savezne Države Mikronezije. Mikronezija se sastoji od četiri savezne države koje se rasprostiru na preko stotinu malih otoka smještenih u Tihom oceanu.

Nakon referenduma o samoopredjeljenju 1986. godine, Mikronezija postaje neovisna država i članica UN, ali temeljem specijalnog sporazuma i dalje ostaje pod vojnom zaštitom SAD-a, a specijalnim bilateralnim sporazumom državljani Mikronezije su dobili neograničeno pravo da žive i rade u SAD-u.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.