DJEČAK PROGUTAO 14 TABLETA ZBOG OPASNOG IZAZOVA NA TIKTOKU: PREMINUO POSLIJE ŠEST DANA NA APARATIMA

Trinaestogodišnji dječak preminuo je u Americi pošto je učestvovao u uznemirujućem i opasnom izazovu koji postaje sve popularniji na TikToku.

Izazov podrazumijeva da osoba proguta do 14 tableta benadrila, lijeka protiv alergije kako bi izazvala halucinacije, a učesnici potom postavljaju video-snimke svojih iskustava na društvenim mrežama.

Veruje se da je ovaj trend među tinejdžerima pokrenut 2022. godine. Dosad je već izazvao niz slučajeva hospitalizacije djece koja su učestvovala u njemu.

Jedan od njih je Jacob Stevens iz Ohaja koji je počeo da se koči poslije uzimanja smrtonosne doze, prenosi news.com.au.

Hitno je prebačen u bolnicu kada je organi počeli da mu otkazuju.

Nažalost, poslije šest dana na aparatima, porodica je donijela tešku odluku da ga skine sa istih jer mu je mozak prestao sa radom.

Jacobov otac Justin posvetio se sada tome da upozorava roditelje i omladinu na opasnosti koje kriju društvene mreže i podijelio je fotografiju svog sina u bolničkoj postelji dok prima životnu potporu u bolnicu, kako bi povećao svijest ljudi o tim rizicima.

Bilo je to previše za njegovo telo – rekao je ožalošćeni otac sećajući se “najgoreg dana u svom životu”.
Nema snimka mozga, nije bilo ničeg. Kažu da smo mogli da ga održavamo vještački u životu i da je mogao da leži tako, ali da nikad neće otvoriti oči, nikad neće udahnuti, osmijehnuti se, hodati ili govoriti – ispričao je nesrećni otac kroz suze.

Jacobova porodica sada je počela da pritiska javnost i političare da preduzmu korake da spriječe djecu od učešća u takvim izazovima tako što bi se ograničio pristup lijekovima kao što je Benadril.

Također predlažu i uvođenje starosnih ograničenja za otvaranje naloga na TikToku, primoravanje korisnika da se registruju sa ličnim podacima prije nego što pristupe platformi.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje na opasnosti od učešća u izazovu Benadril i navela da je upoznata sa navodima da su neka djeca završila na intenzivnoj njezi ili su umrla poslije učešća u njima.

Uzimanje većih doza antihistaminika kao što je Benadril od preporučene, može dovesti do ozbiljnih srčanih problema, kome, pa čak i smrti – navela je FDA.
Hitna služba u Kvinslendu potvrdila je da je primila alarmantan broj poziva prethodnih nedjelja u vezi sa ovim trendom, prenosi Telegraf.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.