Stanivuković: Opcije, ultimatumi i lične ambicije

Nakon unutrašnjeg potresa u Partiji demokratskog progresa (PDP) koji je kulminirao sukobom Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, potpuno je jasno da se ta partija nalazi na raskrsnici i da je generalno opozicija u RS-u ozbiljno poljuljana.

Loši rezultati opozicije, međusobne prozivke i porazi u izbornim trkama, govore da opcija, barem što se tiče PDP-a, ima nekoliko, ali da niti jedna od njih ne znači da će ova partija ostati kao što je bila do sada. “Restart” je potreban i njima partnerskom SDS-u i ono što se trenutno dešava čini se kao prekretnica na opozicionoj sceni u ovom bh. entitetu.Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se neće kandidovati na izbornom saboru jer prema statutu stranke – niko nema pravo na kandidaturu nakon dva uzastupna mandata. To znači da će nova osoba preuzeti vodstvo stranke, a mnogi smatraju da je PDP-u potreban mnogo energičniji vođa koji je izvršiti pozitivnu šok terapiju unutar struktura.

Draško i njegova grupa ne želi čekati

Redovni unutarstranački izbori za novog predsjednika i rukovodstvo PDP-a zakazani su za sredinu 2023. godine, no pitanje je da li će grupa okupljena oko Draška Stanivukovića imati strpljenja za status quo još najmanje šest mjeseci.

Dakle, opcija je da Stanivuković što prije preuzme stranku i povede je smjerom u kojem on smatra da treba ići. Također, moguće je i da se strpi nekoliko mjeseci ukoliko dobije garanciju da će biti izabran na saboru iduće godine.

On ne krije svoju visoku ambiciju i smatra da se promjene moraju desiti “sad i odmah” ili on neće biti tu. Ipak, brojni PDP-ovi simpatizeri i članovi su mišljenja da je mladi gradonačelnik Banje Luke u sve bližem odnosu s liderom Miloradom Dodikom (SNSD) i da to može biti opasno za ovu opozicionu stranku. No, istovremeno znaju da bez Stanivukovićeve velike popularnosti i energije ni PDP nije više “to-to”.

“Draškova grupa” sa 4 od 8 poslanika

Kako saznaje Klix.ba, Stanivuković trenutno kontroliše četiri od osam poslanika PDP-a u budućem sazivu Narodne skupštine RS-a. Takozvana “Draškova grupa” su Tanja Vukomanović (njegova portparolka), zatim Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić te poslanik koji uđe umjesto Draška Stanivukovića u entitetsku skupštinu.

Ono čega se mnogi boje jeste mogućnost da bi se “odmetnuti” Stanivuković mogao i u NSRS-u prikloniti vladajućoj strukturi kako bi zauzvrat dobio podršku za brojne projekte koje planira u Banjoj Luci. Stanivuković je shvatio da bez novca i podrške Vlade RS-a jednostavno nema ni realizacije obećanja i zacrtanih ciljeva, a to u konačnici znači i gubitak podrške građana.

On se očito, nakon nekoliko izbornih ciklusa i sve lošijih rezultata opozicije, vodi onom “ako ne možeš da ih pobijediš, pridruži im se”. Također, već je poznata priča da vlast posjeduje kompromitajuće snimke Stanivukovića i da je sada ucijenjen, ali to je sve na nivou špekulacija.

Uz saradnju gradskog i entitetskog nivoa, Stanivuković će moći da realizuje projekte u gradu što će mu zadržati ili povećati popularnost. To bi značilo još jedan mandat gradonačelnika ili čak i predsjednika entiteta što mu je također jedan od ličnih ciljeva jer je poznato da on često igra i na kartu “srpstva”. I on je to shvatio, a banjalučki projekat “Česma” je sve samo razotkrio i najavio ono što će dešavati u budućnosti na relaciji DS – Vlada RS-a – predsjednik RS-a Milorad Dodik.

PDP ili … DS?

Druga opcija. Kako Klix.ba saznaje, ukoliko se ne udovolji Stanivukovićevim željama u PDP-u, u ladici već ima spreman statut za novu političku stranku, vjerovatno pod nazivom “DS”.

Neko to može čitati kao Draško Stanivuković, a neko kao “Demokratska Stranka”.

Svejedno, to bi značilo da kreće u potpuno novom pravcu, sam sa svojim ljudima i bez utega koji mu ponekad stavljaju stariji kadrovi PDP-a. Isti ti kadrovi mu zamjeraju da je previše samouvjeren, narcisoidan i da sve zasluge, kada ide dobro, preuzima k sebi, a kada ne ide – svi drugi su mu krivi.

Odnos Jelene Trivić i Draška Stanivukovića unutar PDP-a je

Odnos Jelene Trivić i Draška Stanivukovića unutar PDP-a je “pukao”No, Stanivuković trenutno nije jedina glavobolja za Borenovića i vrh stranke. Unutarstranački udar vrši i Jelena Trivić koja je žestoko napala Stanivukovića i Borenovića. Ipak, Trivić je izgubila izbore i nije realno da nakon poraza bude nagrađena najvišom funkcijom u partiji. Ona ne priznaje poraz u utrci za predsjednika RS-a i smatra da je Stanivuković s Dodikom radio na krađi njene pobjede. Koliko će joj takav stav pomoći u borbi za vlast u PDP-u veliko je pitanje, kao i koliko dugo će se još zadržati kao član ove partije ako Stanivuković preuzme kormilo.

Kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Predsjedništva PDP-a Stanivuković je nastupom “kupio” veliki broj vrha partije i očigledno je da će imati vjetar u leđa, ali nije daleko ni opcija osnivanja DS-a gdje bi rasterećen krenuo u nove političke projekte.

I dok se PDP “raspada” kako bi ojačao, SDS već sprema za unutarstranačke izbore, razmišlja o DS-u… Vlast u ovom entitetu zadovoljno trka ruke jer je uspjela razbiti opoziciju na proste faktore. DNS je pokušao pobjeći u opoziciju, pa se opekao i brzo vratio nazad, a izborni rezultati govore da PDP i SDS trebaju temeljito pospremanje i drugačije tj. nove politike. U suprotnom, na idućim izborima će izgubiti dodatne hiljade glasova što će značiti da je SNSD uspio ono što je do sada pošlo za rukom samo HDZ-u BiH – uništavanje opozicije.


Related Posts

RICHARLISON PUCA OD SAMOPOUZDANJA! OVO JE PORUKA FUDBALERA KOJI JE RAZBIO SRBIJU

Fudbaleri Brazila nastup na Mundijalu u Kataru otvorili su pobjedom protiv selekcije Srbije, a junak “Karioka” bio je Richarlison koji je postigao dva gola, a naročito je…

ŠTA PIJU KUPCI IZ BIH: U FLAŠIRANIM VODAMA PRONAŠLI FEKALNE BAKTERIJE, EŠERIHIJU?

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu predstavio Izvještaj o Monitoringu prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, uzorkovanih…

Skandalozan Dodikov govor: Ponovo prijetio secesijom, kazao da je ponosan na ratne zločince

On je na okotobarskim izborima ostvario 300.180 glasova, dok je njegova protivkandidatkinja Jelena Trivić imala 273.245 glasova Milorad Dodik: Osjećam se jednako sretno kao i moji prethodnici…

U HERSONU PRONAĐENA SOBA ZA MUČENJE! JEZIVE ISPOVIJESTI: BILE SU NAJMANJE DVIJE ŽENSKE ĆELIJE, SLUŠALI SMO VRIŠTANJE…

Ukrajinski istražitelji tvrde da su u Hersonu pronašli sobu za mučenje u kojoj su ruske snage zarobile više desetina muškaraca te ih tukle, mučile strujom ili ubijale….

HRVATI IZ AUTOMOBILA MAHALI AUTOMATSKOM PUŠKOM, GRAĐANI UZNEMIRENI

Dvojica muškaraca u automobilu hrvatskih registarskih oznaka jučer su u Prozoru vozeći se gradom kroz prozor vadili automatsku pušku. Kako stoji na stranicici MUP-a HNK, dana 16.novembra,…

MLADIĆ (35) I DJEVOJČICA (15) SJELI PIJANI U BMW. PREŠAO JE ČETIRI TRAKE I ZAKUCAO SE U DRVO

Na Bulevaru Jovana Dučića u Novom Sadu jutros u 2:20 sati došlo je do stravične nesreće. U nesreći je na licu mjesta poginuo je Muamer B. (35)…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.