ZASJEDAO KOLEGIJ SDA: Izbjegnimo zamku međusobnih sukoba, udružimo se u interesu države BiH

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) uputio je danas poziv probosanskim strankama okupljenim oko “Pokreta za državu” u entitetu Republika Srpska.

“Bosna i Hercegovina je već godinama izložena sve drskijim pokušajima derogiranja njene državnosti, opstrukcijama, blokadama i zastojima koji narušavaju funkcionalnost njenih institucija, te otežavaju i usporavaju euroatlantski put i opći napredak zemlje.

SNSD kontinuirano nasrće na državu, prijeti otcjepljenjem, blokira državne institucije i istovremno provodi višedecenijsku diskriminaciju i aparthejd nad građanima entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu”, navodi se na početku saopćenja.

Dalje navode da kriza koju kreira SNSD u proteklom mandatu je vratila Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske javnosti kao potencijalno žarište novih sukoba.

“Dodikova politika bila je i dalje jeste ozbiljna prijatnja miru i stabilnosti, naročito ukoliko se uzme u obzir regionalni kontekst i zagovaranje ‘srpskog sveta’ od određenih krugova iz Beograda, kao i otvorena saradnja sa Rusijom. SNSD je na državnom nivou djelovao u koordinaciji sa HDZ-om BiH, koji, s druge strane, nije dozvoljavao formiranje vlasti u FBiH, koristeći blokade kao mehanizam ucjene za izmjene Ustava i Izbornog zakona”, smatraju u SDA.

Kolegij SDA su mišljenja da su predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini imali obavezu i potrebne mehanizme kojima su mogli efikasno sankcionisati i zaustaviti antidejtonsko ponašanje SNSD-a i HDZ-a BiH.

“Nisu to učinili. Svjedočimo mlakom, nedovoljno efikasnom ili čak potpuno pogrešnom odgovoru međunarodne zajednice na izvore kriza sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava. SNSD-om se skoro i ne bave, izuzev neproduktivnih individualnih sankcija kadrovima te stranke. HDZ-om BiH se bave, ali na način da pomažu toj stranci izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH”, dodali su.

U isto vrijeme, dio predstavnika međunarodne zajednice se bavi Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama, ali na način da predano rade na stvaranju i širenju razdora među političkim strankama koje ih predstavljaju.

“Time se namjerno slabi probosanski politički blok, kako bi podijeljen mogao postati inferioran u odnosu na SNSD i HDZBiH. Utjecaj probosanskih političkih stranaka, koje imaju podršku skoro dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, uporno se pokušava svesti na jednu trećinu, u tzv. „bošnjačku kvotu“, što je situacija u kojoj će SNSD i HDZBiH imati punu kontrolu nad svim procesima u državi. Podijeljeni, takvom utjecaju se nećemo moći suprotstaviti. Udruženi u odbrani interesa Bosne i Hercegovine, možemo sigurno”, navodi se.

U SDA smatraju kako se “sadašnja situacija lako i jednostavno može preokrenuti u našu korist.”

“Da tenzije i pretjerana rivalstva između političkih stranaka koje predstavljaju bosanskohercegovačke patriote nisu nužni, pokazao je i dokazao primjer koalicije ‘Pokret za državu’ u entitetu RS. Stvaranje jedinstvenog fronta probosanskih stranaka u entitetu RS, podređivanjem stranačkih ili ličnih interesa interesima države Bosne i Hercegovine, nagrađeno je podrškom građana i osvajanjem pet mandata u Narodnoj skupštini RS-a”, dodali su,

Posljednje pismo stranaka koje čine “Pokret za državu” upućeno OHR-u također je potvrda sposobnosti da zajednički artikuliraju političke stavove i na taj način ih efikasnije zastupaju.

“Taj pristup može poslužiti kao smjernica za dalje političko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće.

Prirodna rivalstva među strankama probosanskog političkog spektra se ne smiju, željom stranaca, pretvoriti u neprirodna i po narod i državu štetna neprijateljstva. Borba za vlast i stranačke interese ne smije biti preča od borbe za interese i dobrobit zemlje”, dodali su.

Na kraju su pozvali sve stranke okupljene u “Pokret za državu” kako bi se izbjegla “zamka međusobnih iracionalnih sukoba”.

“Umjesto toga, udružimo se u interesu države Bosne i Hercegovine, napravimo široku programsku koaliciju koja će stabilizirati situaciju i koja će imati dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotne političke ciljeve. Zajednički definišimo stavove o ključnim pitanjima kao što su izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Posvetimo u potpunosti naredni mandat ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije, rasteretiti privredu, povećati primanja građana, osigurati stabilan energetski sistem, zaštititi okoliš, te unaprijediti svaki segment života naših građana, navodi se u pozivu SDA upućenom probosanskim strankama okupljenim oko ‘Pokreta za državu’ u entitetu RS.”Related Posts

Dječak je rođen sa sindromom vukodlaka: “Djeca su mislila da ću ih ugristi”

Zbog izgleda koji je izazvalo njegovo medicinsko stanje dečak je bio na meti više nego surovih komentara Foto: Instagram/Lalit Patel Lalit Patidar (17) iz Indije rođen je…

UVEZLI SMO 43,2 MILIONA LITARA VODE A PRIJEMO FEKALIJE

Do septembra uvezli 22,3 miliona vode Frapantni su podaci o količinama flaširane vode koju BiH uvozi. Iz godine u godinu sve više. A izrazito je bogata prirodnim…

Jezivo: Prve slike sa mjesta nesreće u kojoj je poginuo bivši fudbaler i trener FK Sarajevo

Uviđaj je u toku i vatrogasne ekipe su na terenu H. J. I. Automobil koji je Ješić vozio je potpuno smrskan FOTO: INSTAGRAM U saobraćajnoj nesreći na…

U KROMPIRU IZ BIH OTKRIVENE VISOKE KOLIČINE JEDNOG TEŠKOG METALA

09/12/2022 0:20 10.10.2020., Civljane – Lijep i suncan dan mjestanin opcine Civljane iskoristio je za vadjenje krumpira. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Kako su u četvrtak priopćili iz europskog…

SVI KOJI SU DANAS U 11 SATI BILI NA TLU NJEMAČKE DOBILI SU OVU PORUKU

U sklopu nacionalnog dana upozorenja, danas, 8. decembra, u Njemačkoj su se tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja putem svog mobilnog telefona….

“NA NJENOM LICU vidi se BOLESNA MRŽNJA – a ovaj pogled MOŽE DA UBIJE”: Fotografija KEJT MIDLTON koju je objavila Megan Markl pokazuje princezu u sasvim NOVOM SVETLU

U četvrtak je objavljen kratak, ali bombastičan trejler za novi Netflix dokumentarac koji nudi publici intiman uvid u priču vojvode i vojvotkinje od Saseksa. Najavljeno je da će…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.