ZASJEDAO KOLEGIJ SDA: Izbjegnimo zamku međusobnih sukoba, udružimo se u interesu države BiH

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) uputio je danas poziv probosanskim strankama okupljenim oko “Pokreta za državu” u entitetu Republika Srpska.

“Bosna i Hercegovina je već godinama izložena sve drskijim pokušajima derogiranja njene državnosti, opstrukcijama, blokadama i zastojima koji narušavaju funkcionalnost njenih institucija, te otežavaju i usporavaju euroatlantski put i opći napredak zemlje.

SNSD kontinuirano nasrće na državu, prijeti otcjepljenjem, blokira državne institucije i istovremno provodi višedecenijsku diskriminaciju i aparthejd nad građanima entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu”, navodi se na početku saopćenja.

Dalje navode da kriza koju kreira SNSD u proteklom mandatu je vratila Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske javnosti kao potencijalno žarište novih sukoba.

“Dodikova politika bila je i dalje jeste ozbiljna prijatnja miru i stabilnosti, naročito ukoliko se uzme u obzir regionalni kontekst i zagovaranje ‘srpskog sveta’ od određenih krugova iz Beograda, kao i otvorena saradnja sa Rusijom. SNSD je na državnom nivou djelovao u koordinaciji sa HDZ-om BiH, koji, s druge strane, nije dozvoljavao formiranje vlasti u FBiH, koristeći blokade kao mehanizam ucjene za izmjene Ustava i Izbornog zakona”, smatraju u SDA.

Kolegij SDA su mišljenja da su predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini imali obavezu i potrebne mehanizme kojima su mogli efikasno sankcionisati i zaustaviti antidejtonsko ponašanje SNSD-a i HDZ-a BiH.

“Nisu to učinili. Svjedočimo mlakom, nedovoljno efikasnom ili čak potpuno pogrešnom odgovoru međunarodne zajednice na izvore kriza sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava. SNSD-om se skoro i ne bave, izuzev neproduktivnih individualnih sankcija kadrovima te stranke. HDZ-om BiH se bave, ali na način da pomažu toj stranci izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH”, dodali su.

U isto vrijeme, dio predstavnika međunarodne zajednice se bavi Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama, ali na način da predano rade na stvaranju i širenju razdora među političkim strankama koje ih predstavljaju.

“Time se namjerno slabi probosanski politički blok, kako bi podijeljen mogao postati inferioran u odnosu na SNSD i HDZBiH. Utjecaj probosanskih političkih stranaka, koje imaju podršku skoro dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, uporno se pokušava svesti na jednu trećinu, u tzv. „bošnjačku kvotu“, što je situacija u kojoj će SNSD i HDZBiH imati punu kontrolu nad svim procesima u državi. Podijeljeni, takvom utjecaju se nećemo moći suprotstaviti. Udruženi u odbrani interesa Bosne i Hercegovine, možemo sigurno”, navodi se.

U SDA smatraju kako se “sadašnja situacija lako i jednostavno može preokrenuti u našu korist.”

“Da tenzije i pretjerana rivalstva između političkih stranaka koje predstavljaju bosanskohercegovačke patriote nisu nužni, pokazao je i dokazao primjer koalicije ‘Pokret za državu’ u entitetu RS. Stvaranje jedinstvenog fronta probosanskih stranaka u entitetu RS, podređivanjem stranačkih ili ličnih interesa interesima države Bosne i Hercegovine, nagrađeno je podrškom građana i osvajanjem pet mandata u Narodnoj skupštini RS-a”, dodali su,

Posljednje pismo stranaka koje čine “Pokret za državu” upućeno OHR-u također je potvrda sposobnosti da zajednički artikuliraju političke stavove i na taj način ih efikasnije zastupaju.

“Taj pristup može poslužiti kao smjernica za dalje političko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće.

Prirodna rivalstva među strankama probosanskog političkog spektra se ne smiju, željom stranaca, pretvoriti u neprirodna i po narod i državu štetna neprijateljstva. Borba za vlast i stranačke interese ne smije biti preča od borbe za interese i dobrobit zemlje”, dodali su.

Na kraju su pozvali sve stranke okupljene u “Pokret za državu” kako bi se izbjegla “zamka međusobnih iracionalnih sukoba”.

“Umjesto toga, udružimo se u interesu države Bosne i Hercegovine, napravimo široku programsku koaliciju koja će stabilizirati situaciju i koja će imati dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotne političke ciljeve. Zajednički definišimo stavove o ključnim pitanjima kao što su izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Posvetimo u potpunosti naredni mandat ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije, rasteretiti privredu, povećati primanja građana, osigurati stabilan energetski sistem, zaštititi okoliš, te unaprijediti svaki segment života naših građana, navodi se u pozivu SDA upućenom probosanskim strankama okupljenim oko ‘Pokreta za državu’ u entitetu RS.”


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.