Dječije oporavilište i odmaralište kod Dubrovnika nakon 30 godina vraćeno Crvenom križu Novo Sarajevo

Crveni Križ Novog Sarajeva uspio je nakon 30 godina vratiti imovinu u mjestu Lozica kod Dubrovnika. Riječ je o oko 4.000 kvadrata zemljišta i pet objekata koji su služili kao dječije oporavilište i odmaralište.

Odmaralište je radilo tokom cijele godine; zimi i na proljeće su dolazili uglavnom penzioneri, zimi su se iznajmljivali firmama, a ljeti se prostor koristio za škole u prirodi i za oporavak djece nakon liječenja.

Asad Kučević, sekretar Crvenog križa Novo Sarajevo za Klix.ba je potvrdio ovu informaciju te ukratko podsjetio na sve ono što se dešavalo u procesu povrata vrijedne imovine.

“Crveni križ je imao dječije oporavilište u Lozici kod Dubrovnika. Od 1957. godine do 1991. godine tu smo vodili aktivnosti za oporavak djece. I u težim uslovima, poslije Drugog svjetskog rata, se omogućio boravak, a mi smo 30 godina iza ovog rata tek došli u poziciju da pravimo oporavilište”, kazao je.

Foto: CK/Klix.ba
Foto: CK/Klix.ba

Početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj došlo je do devastacije ovih objekata, a zatim stiže i agresija na BiH i opsada Sarajeva kada Crveni križ nije imao niti mogućnost da se brine o svojoj imovini.

Po završetku rata u BiH naša delegacija otišla je u Dubrovnik i pokrenula zahtjev za povrat imovine,a to je bilo 1997./1998 godine.

“Naravno poštujući pravila Republike Hrvatske, podnijeli smo zahtjev na šta dobijamo odgovor da u skladu s uredbom o zabrani raspolaganja imovinom republike iz bivše Jugoslavije na području Hrvatske. Odbijaju nas prvi put, žalimo se, odbijaju nas drugi put… Između našeg prvog zahtjeva i prvog odbijanja je prošlo četiri godine. Bili su to dugotrajni procesi i onda smo mi podigli tužbu. Ona se dugo vodila, prikupljali su se podaci, važno je bilo dokazati da smo mi pravni sljedbenici organizacije koja je to radila prije rata.”, dodaje Kučević.

Foto: CK/Klix.ba
Foto: CK/Klix.ba

Problem je predstavljao i nepostojanje sporazuma između Hrvatske i BiH o imovinsko-pravnim odnosima.

“Ne bi bilo problem da smo iz Slovenije, Srbije, Crne Gore ili Makedonije jer su imali potpisane sporazume s Hrvatskom. BiH nije imala taj sporazum, a nismo agresori na RH, a nema ni pravne prakse na koju bi se sudinica pozvala. Iz tih, ali i nekih drugih razloga, taj proces je trajao jako dugo”, dodao je.

No, borba se isplatila i imovina je vraćena.

“Dobili smo prvostepenu presudu Županijskog suda u Dubrovnika na koju se Grad Dubrovnik žalio i čekali smo konačnu odluku. Zatim je došla pandemija i onda se još odužilo. Nedavno smo dobili i drugostepenu presudu gdje se dozvoljavala uknjižba na ovim nekreteninama na Crveni križ Sarajevo. Tu ima dio i Crveni križ BiH i taj postupak još nije završen. U skladu s presudom sada ćemo krenuti u proces uknjižbe odmarališta”, kaže Kučević.

Foto: CK/Klix.ba
Foto: CK/Klix.ba

Plan je da se odmaralište stavi u funkciju možda već naredne godine, a za to su potrebni donatori koji će finansirati obnovu. Riječ je o milionskim iznosima obnove, ali je zasigurno vrijednost nekretnina ogromne vrijednosti.

“Ostali su tehnički detalji i da pronađemo sredstva da se odmaralište što prije, možda već naredne godine, stavi u funkciju. Odmaralište je prepušteno zubu vremena i devastaciji gdje se bacalo i meće, odnosile stvari… Obnova je bila prema procjeni 2000. godine koštala oko milion KM. Danas je sigurno veća cifra i zbog propadanja i zbog povećanja cijena. Morat ćemo raditi novu procjenu, kao i procjenu vrijednosti imovine jer je i tu sigurno došlo do promjena”, dodao je.

Za kraj istaknimo da je dječije oporavilište i odmaralište prije rata imalo između 180 i 250 ležajeva sa višekrevetnim sobama u pet objekata koji se nalaze uz more.

Nakon ovog uspjeha, kojem je prethodila višedecenijska pravna bitka, sigurno je da će sada ponovo biti pokrenuto pitanje i druge vrijedne imovine na hrvatskoj obali čiji su vlasnici bh. kompanije i institucije. To su brojne nekretnine i zemljište u i oko Dubrovnika.Related Posts

Teška saobraćajna nesreća: Prošao je kroz crveno svjetlo na raskrsnici, napravio HAOS

Policija vrši uviđaj nakon kojeg će biti poznato više informacija 1/3 Sa mjesta nesreće FOTO: NULA49 Teška saobraćajna nesreća dogodila se u Brčkom, a prema prvim informacijama…

“GDJE JE NESTAO DODIKOV STRAH OD HODŽA KOJE ARLAUČU… Umiljato jagnje dvije ovce sisa”

Umiljato jagnje dvije ovce sisa, objavio je Vukanović Na dan kada je uime Osmorke potpisao koalicijski sporazum sa HDZ-om, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se sastao i sa…

KATASTROFA: TERENCEM SE ZABIO U DVA PARKIRANA AUTOMOBILA

Veća tragedija u saobraćajnoj nesreći koja se u srijedu navečer dogodila u Čapljini izbjegnuta je pukom srećom. U ulici Hrvatskih branitelja, vozač automobila marke ”Jeep” izgubio je…

HIT VIDEO NA INTERNETU: BABA DOBILA PONUDU ZA BRAK OD AMERIKANCA, EVO NJENOG ODGOVORA (VIDEO)

Na društvenoj mreži TikTok najveći broj profila pripada djeci i mladima, gdje snimaju razne interesantne sadržaje, a da ima i starijih koji se ne libe da pokažu svoju…

Nekadašnja Miss Federacije Husneta Tupković opet ostavila BEZ DAHA pratioce

Nekadašnja Miss Federacije Husneta Tupković ovih dana boravi u Turskoj. Ona je na svom Instagram profilu objavila fotografiju u kojoj pozira kao Hurem. -Sultanija. Kao Hurem nedam…

UZAVRELA ATMOSFERA Na granici fizičkog sukoba u NSRS, razdvajali ih ostali poslanici

Napetosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) bile su na granici fizičkog sukoba. Obračun između opozicionara Nebojše Vukanovića i Petka Rankića iz vladajuće Socijalističke partije spriječila je…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.