Blizu hiljadu građana na protestima ispred OHR-u: Schmidtova rješenja cementiraju etničke podjele

Treći po redu protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu počeli su u 17 sati, a sve pratite uživo na Klix.ba. Građani su nezadovoljni odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je u izbornom danu nametnuo u vezi s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

17:30 – Demonstrantima se obratio i Mujo Aganović koji smatra da su današnji protesti najava za historijski protest ponovno u Sarajevu.”Potreba da se mi objašnjavamo, da nismo nikakva rulja, kao što se pokušava predstaviti dovoljno govori koliko se mi tjeramo u ćošak koji tražimo građansku državu. Mi nismo došli danas da kancelaciju OHR-a i njegovu ulogu, instituciju isporučujemo preko granice BiH, ne, to nije slučaj. mada bi to neki vjerovatno voljeli, ali nismo zbog toga ovdje. Christian Schmidt otkada je preuzeo dužnost, koliko puta je samo imao obavezu da reaguje i raustavi otvorene pozive na secesiju, rušenje države, koje same po sebi pozivaju na akciju građana da brane svoju državu onako kako je to potrebno. Obrnuto su došla rješenja koja cementiraju etničke podjele i daju ekskluzivitet onim politikama koje prijete. Kome to prijetite vi? Građanima BiH? Nama prijetite? Pa samo je Bog sila iznad građana BiH”, kazao je.

Poručio je da “mirna Bosna i miran Balkan” znače i mir u Evropi.”Ne moramo mi biti posebno spremni i biti stručnjaci iz oblasti ustavnog prava da bismo razumjeli da se odluke visokog predstavnika ne odnose na cijeli prostor BiH, posebno ne na entiet Republika Srpska što je nagrada za zločine koje su počinili. Dosta je više. Ove odluke se ne odnose na kantone sa hrvatskom većinom gdje su prava Bošnjaka i Srba ugroženi”, dodao je.

17:25 – Jedan od organizatora Nihad Aličković je objasnio zašto su se građani okupili danas ispred OHR-a. Također je pozvao sve na mirne proteste i da poštuju policiju koja radi svoj posao.

“Ovdje smo zbog nametanja izmjena izbornog zakona na silu. Ovo je nametanje aparthejda, ovo je cementiranje etničkih podjela, stvaranje tzv. trećeg entiteta koji je presuđen u Hagu, ovo je podrška udruženog zločinačkom poduhvatu. Nećemo to dozvoliti”, poručio je.

17:15 – Blizu hiljadu građana je ispred OHR-a. Očekuju se obraćanja organizatora koji će tražiti od visokog predstavnika da prekine s nametanjem odluka za koje tvrde da su diskriminatorske i koje uvode dodatnu egregaciju u BiH.

17:08 – Jedan od organizatora je kazao da su se okupili zbog zbog građanske BiH.

“Ne smijemo dozvoliti više nikada 1992. godinu, ni politički ni oružano”, rekao je.

17:06 – Nije poznato da li je Schmidt i dalje u zgradi OHR-a i da li će razgovarati s nekim od organizatora i građana.

17:03 – Okupljeni demonstranti na ruke stavljaju bijele trake. Ovim putem žele poručiti kako Schmidt svojim odlukama unosi dodatne podjele u bh. društvo.

17:00 – Ispred zgrade OHR-a sada je već nekoliko stotina građana. Sve protiče mirno, a sa razglasa se pušta muzika. Uskoro se očekuje da organizatori saopće zahtjeve.

16:57 – Demonstranti su izašli na ulicu i blokirali saobraćaj. Oni pozivaju Schmidta ili da podnese ostavku ili da povuče svoje, kako su naveli, nove diskriminatorske odluke.

16:53 – Osiguranje je postavilo zaštitnu ogradu ispred zgrade OHR-a, a građani za sada stoje na trotoaru prekoputa. Trenutno nije blokiran saobraćaj u Zagrebačkoj ulici.

16:50 – Ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika okupilo se blizu 200 građana u organizaciji neformalne grupe.

16:45 – Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, a glavne teme bile su izborni rezultati i državna imovina, ali i nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od 2. oktobra.

Podcrtao je da evropski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti garantovana za sve građane.

U najavi protesta, organizatori su naveli da će zahtijevati od visokog predstavnika da primi građane i organizatore na sastanak. Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora.

Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.Related Posts

Teška saobraćajna nesreća: Prošao je kroz crveno svjetlo na raskrsnici, napravio HAOS

Policija vrši uviđaj nakon kojeg će biti poznato više informacija 1/3 Sa mjesta nesreće FOTO: NULA49 Teška saobraćajna nesreća dogodila se u Brčkom, a prema prvim informacijama…

“GDJE JE NESTAO DODIKOV STRAH OD HODŽA KOJE ARLAUČU… Umiljato jagnje dvije ovce sisa”

Umiljato jagnje dvije ovce sisa, objavio je Vukanović Na dan kada je uime Osmorke potpisao koalicijski sporazum sa HDZ-om, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se sastao i sa…

KATASTROFA: TERENCEM SE ZABIO U DVA PARKIRANA AUTOMOBILA

Veća tragedija u saobraćajnoj nesreći koja se u srijedu navečer dogodila u Čapljini izbjegnuta je pukom srećom. U ulici Hrvatskih branitelja, vozač automobila marke ”Jeep” izgubio je…

HIT VIDEO NA INTERNETU: BABA DOBILA PONUDU ZA BRAK OD AMERIKANCA, EVO NJENOG ODGOVORA (VIDEO)

Na društvenoj mreži TikTok najveći broj profila pripada djeci i mladima, gdje snimaju razne interesantne sadržaje, a da ima i starijih koji se ne libe da pokažu svoju…

Nekadašnja Miss Federacije Husneta Tupković opet ostavila BEZ DAHA pratioce

Nekadašnja Miss Federacije Husneta Tupković ovih dana boravi u Turskoj. Ona je na svom Instagram profilu objavila fotografiju u kojoj pozira kao Hurem. -Sultanija. Kao Hurem nedam…

UZAVRELA ATMOSFERA Na granici fizičkog sukoba u NSRS, razdvajali ih ostali poslanici

Napetosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) bile su na granici fizičkog sukoba. Obračun između opozicionara Nebojše Vukanovića i Petka Rankića iz vladajuće Socijalističke partije spriječila je…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.