GRAĐANI ZAVIDOVIĆA PORUČILI: “NE DAMO ĆIRU!”

Građani Zavidovića danas su mirnom šetnjom od Gradske uprave do parne lokomotive “Kusače” jasno poručili da ne daju ćiru, simbol grada, koji bi trebao krasiti Bistričku stanicu u Sarajevu.

Prodaja parne lokomotive “Kusače” traje godinama, a nadležni ističu da nisu znali gdje se objavljuju obavijesti o prodaji imovine Krivaje te da zbog toga nisu mogli na vrijeme reagovati. Sada kada Kusače trebaju napustiti Zavidoviće, saznala se informacija o njenoj prodaji protiv koje su, kako je danas rečeno i vlast i narod.
“Smatramo da je grad oštećen. Poduzelli smo sve mjere i radnje, pravne, upoznali smo stečajnog sudiju pisanim dopisom danas, razgovarali smo s Benjaminom Karić da ipak ovo ostane u fer i korektnom odnosu i da ne preduzimaju dalje radnje, kako bismo zadržali dobre odnose i ćiro ostao u Zavidovićima”, kazao je načelnik Zavidovića Hašim Mujaković.

Dodao je da su, kao i svi prethodni slučajevi prodaje imovine Krivaje, zavijeni velom tajne pa nije poznato u kojim glasilima se objavljuje prodaja imovine zbog čega su uvijek kasno reagovali.

“Počeli su prodavati izvan kapije, prodavali su zemljište u gradskom jezgru i tada smo reagovali i od tada nemamo dobre odnose sa stečajnim upraviteljem. Već sutra će imati ponudu za parnu lokomotivu pa ćemo imati igru Zavidovića i Sarajeva. Mislim da možemo više ponuditi nego Sarajevo. Vama za informaciju, u javnim pozivima do kojih smo slučajno došli, prodavali su i spomenik iz 2. svjetskog rata u neposrednoj blizini hotela Kristal i to smo zaustavili. I ovo je pravovremena reakcija koju možemo zaustaviti pravnim mehanizmima”, dodao je Mujaković.

S druge strane za sve Zavidovićane parna lokomotiva je simbol grada, a posebno za Smaila Žuljevića koji je na njoj polagao. Na pitanje kako bi se osjećao da napusti Zavidoviće, kazao je da bi time izgubio dio sebe.

“Na zanat sam došao 1951. godine, a polagao sam 1953. godini na ovoj lokomotivi. Kada je stao rat, ona je bila već tada sklonjena kao staro željezo, tada me Latif zovnuo i rekao da radim s njom što želim. Prevukao sam je bez ičega 400 metara, do lokacije gdje je danas, pokrio je, ofabrao detaljno, napravio dijelove koji su nedostajali i žao bi mi bilo da ode iz Zavidovića. Kada bi napustila Zavidoviće, to bi bilo kao da su mi ruku odrezali. Dao sam sve od sebe za nju “, kaže Žuljević.

Protestna šetnja je održana od zgrade Gradske uprave do lokacije gdje se nalazi parna lokomotiva gdje su se prisutnima obratili i organizatori protesta, mladi ljudi, koji su odlučili dići glas i sačuvati tradiciju i historiju ovog grada. Jedan od njih je Seid Dervišić koji je kazao da je Zavidovićima ćiro kao sarajlijama sebilj.

“Informacija je nedavno tek bila u javnosti, bilo je poziva na prodaju lokomotive, ali naša vlast i ljudi koji sjede u upravi grada su se oglušili ili nisu pokazali interes. Desilo se to da je Benjamina Karić kupila lokomotivu za stranicu na Bistriku i svojim prisustvom danas ovdje izražavamo nezadovoljstvo i pokušat ćemo spasiti ćiru”, kazao je Dervišić te dodao da fer odnos Sarajeva i Zavidovića postoji te da tenzije ne postoje.

Istakao da je ova šetnja samo pokazatelj Benjamini Karić koliko ova lokomotiva znači Zavidovićima i da nije na prodaju kao ni sarajevski sebilj.

“Od ćire je krenula Krivaja. Imali smo malo naselje od kojeg je nastao grad, od fabrike gdje je radilo 15.000 ljudi. Fabrika je vlasnik većine u Zavidovićima, a naše uređenje je privatizacijom omogućilo da se prodaju trgovi, spomenici, ulazi u dom kulture i drugo. Nije se to sprovelo na pravi način, a naše vlasti u zadnjih 20-30 godina nije iskazalo interes za to da se sačuva”, pojasnio je Dervišić za Klix.ba.

Nakon protestne šetnje građani su se nakratko zadržali na lokaciji kod Krivajine vile gdje se nalazi i parna lokomotiva, a neizvjesno je na koji način će završiti ova priča.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.