ALEKSANDAR VUČIĆ PODRŽAVA OPOZICIJU RS?

Opozicija u Republici Srpskoj održala je još jedan protest protiv, kako tvrde, izborne krađe. Ovoga puta, na protestu su se vijorile i stranačke zastave SNS-a Aleksandra Vučića, što je otvorilo stara pitanja.

“Pratićemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i nikada nećemo uraditi ovo što je Dodik uradio sa Zoranom Milanovićem, udarajući direktno na Srbiju”, rekla je Jelena Trivić (PDP), kandidat opozicije u RS za predsjednika ovog entiteta, kada je proglasila pobjedu u izbornoj noći.

Iako se radi o porukama koje se često mogu čuti iz RS, ova je bila zanimljiva, smatraju analitičari, s obzirom da je izrečena u trenutku kada rezutlati izbora nisu bili poznati, piše Deutsche Welle.

Iako rukovodstvo Srbije nije otvoreno podržalo nijednog kandidata na izborima u RS, tokom kampanje je bilo skrivenih poruka koje su, ako ništa drugo, išle na ruku opoziciji. Jedna od njih je gostovanje Vučića na BN televiziji u Bijeljini, koja je bliska opozicionim krugovima, na polovini izborne kampanje u BiH.

Takođe, nekoliko opozicionih lidera iz RS, među kojima je i Jelena Trivić, gostovali su u izbornoj kampanji na televizijama bliskim vlasti u Srbiji, što je viđeno kao direktna podrška Beograda opoziciji u RS. Ovdje ne treba zaboraviti, ističu poznavaoci prilika, ni politička razmimoilaženja Beograda i Banjaluke, kada je riječ o podršci međunarodnoj zajednici i odnosa prema visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, sa kojim se Vučić u nekoliko navrata sastao.

Na sinoć održanim protestima, pitanje podrške se opet otvorilo. Zastava Srpske napredne stranke, na čijem čelu je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, vijorila se na protestima i to na nekoliko lokacija tokom večeri, pa se efekat “ubačenog elementa”, smatraju analitičari, može isključiti.

Pitanja je sve više ako se uzme u obzir da Vučić ni osam dana nakon izbora nije čestitao Miloradu Dodiku pobjedu. Iako je prema podacima CIK-a prebrojano 98 odsto glasova, što je praktično završen proces. Vučić kaže da čeka konačne rezultate izbora.

“Nije moje kao predsjednik Srbije da se miješam u opredjeljenje naroda u RS. Imao sam i imam i danas veoma dobru saradnju sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom. Moje je samo da sačekam zvanične rezultate CIK-a BiH”, rekao je Vučić, navodeći da će tada i čestitati pobjedniku. On je odbacio kritike da na ovim izborima ima svog favorita.

“Onda odjednom kažu da Vučić sjedi na dvije stolice. Pa ne sjedim na dvije stolice nesretnici jedni, već je to posao drugih ljudi koji će donijeti odluku ko da vlada Republikom Srpskom a moje je da budem u najbližim odnosima s bilo kim ko bude vladao”, uvjerava Vučić.

Ovo nije prvi put, kaže analitičarka Tanja Topić, da iz Srbije dolaze poruke koje ne idu u prilog vladajućoj koaliciji, prvenstveno SNSD-u. Taj loš odnos traje još od izbora Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije i podrške Dodika Borisu Tadiću, koji je izgubio izbore. Sve što se dalje dešavalo posljedica je loših odnosa, upakovana u potrebu saradnje Srbije i RS, bez obzira ko je na njihovom čelu.

“Izgleda da je u ovom trenutku jedna od rijetkih tačaka koja spaja dva lidera baš institucija Centralne izborne komisije. Vidimo da postoji šum u komunikaciji izmedju Vučića i Dodika koji je posebno došao do izražaja u ovoj izbornoj kampanji”, kaže Topić, podsjećajući da je to bilo vidljivo i kroz medije tokom izborne kampanje u BiH.

“Neki zvaničnici iz RS i bliski Dodikovi saradnici spočitavaju određenim dijelovima zvaničnog Berograda, njima bliskim medijima, kako tabloidima, tako i slobodnim nezavisnim medijima, da žale što je Dodik pobijedio te da priželjkuju ponavljanje izbora”, kaže Topić, koja vidi podršku zvaničnog Beograda opoziciji u RS.

“Između redova se isčitava da Vučić podržava opoziciju u RS. Sa druge strane, odnosi na realciji Vučić- Dodik, nisu ni izdaleka srdačni kao što su bili ranije, ali sasvim sigurno je da ce Vučić podržati onoga ko formira vlast”, zaključuje Topić.

Što se tiče aktivnosti opozicije sa drugog po redu održanog skupa u Banjaluci, zbog kako tvrde izborne krađe, uputili su dva zahtjeva. Prvi prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, od koje traže ponovljeno brojanje glasova na svim biračkim mjestima u RS i drugi, prema pravosudnim institucijama, od kojih traže procesuiranje lica koja su učestvovala u izbornoj krađi.Related Posts

Teška saobraćajna nesreća: Prošao je kroz crveno svjetlo na raskrsnici, napravio HAOS

Policija vrši uviđaj nakon kojeg će biti poznato više informacija 1/3 Sa mjesta nesreće FOTO: NULA49 Teška saobraćajna nesreća dogodila se u Brčkom, a prema prvim informacijama…

“GDJE JE NESTAO DODIKOV STRAH OD HODŽA KOJE ARLAUČU… Umiljato jagnje dvije ovce sisa”

Umiljato jagnje dvije ovce sisa, objavio je Vukanović Na dan kada je uime Osmorke potpisao koalicijski sporazum sa HDZ-om, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se sastao i sa…

KATASTROFA: TERENCEM SE ZABIO U DVA PARKIRANA AUTOMOBILA

Veća tragedija u saobraćajnoj nesreći koja se u srijedu navečer dogodila u Čapljini izbjegnuta je pukom srećom. U ulici Hrvatskih branitelja, vozač automobila marke ”Jeep” izgubio je…

HIT VIDEO NA INTERNETU: BABA DOBILA PONUDU ZA BRAK OD AMERIKANCA, EVO NJENOG ODGOVORA (VIDEO)

Na društvenoj mreži TikTok najveći broj profila pripada djeci i mladima, gdje snimaju razne interesantne sadržaje, a da ima i starijih koji se ne libe da pokažu svoju…

Nekadašnja Miss Federacije Husneta Tupković opet ostavila BEZ DAHA pratioce

Nekadašnja Miss Federacije Husneta Tupković ovih dana boravi u Turskoj. Ona je na svom Instagram profilu objavila fotografiju u kojoj pozira kao Hurem. -Sultanija. Kao Hurem nedam…

UZAVRELA ATMOSFERA Na granici fizičkog sukoba u NSRS, razdvajali ih ostali poslanici

Napetosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) bile su na granici fizičkog sukoba. Obračun između opozicionara Nebojše Vukanovića i Petka Rankića iz vladajuće Socijalističke partije spriječila je…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.