U SUDNICI PUŠTENI SNIMCI ‘ZAVRŠAVANJA MLADE’

U Općinskom sudu u Sarajevu pred sutkinjom Amelom Skrobo-Kadrić u nastavku dokaznog postupka koji se zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi vodi protiv Asima Sarajlića, visokopozicioniranog i utjecajnog člana SDA, te Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, tužiteljica Lejla Kurtanović nastavila dokazni postupak.

Vještačenje mobitela i USB stika

U sudnicu je pristupio sudski vještak Mladen Stupar iz Agencije za forenzička vještačenja kojem su na analizu dostavljeni mobitel Huawei i jedan USB stik, koje su predali Emir Efendić i Velid Tvrtković.

S obzirom na to da su odbrane imale prigovore zakonitosti ovih dokaza koje su željele prezentirati, vještak je zamoljen da napusti sudnicu dok se to ne okonča.

Nermin Mulalić, advokat prvooptuženog Sarajlića u svom prigovoru pitao se da li je uopće relevantno puštati u sudnici snimak koji je prema njegovom stavu nastao nezakonito.

“Audiosnimak smatram nezakonitim prevashodno zbog načina i razloga zbog kojeg je nastao. Sumnja se da je na taj način počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i audio snimanje. U naredbi Tužilaštva navodi se da se od Efendić i Tvrtkovića trebaju oduzeti svi uređaji koji su korišteni za prijenos audiosnimka, a oduzeti su samo mobitel i USB. To je učinjeno nakon 10 dana”, naveo je Mulalić.

Sudska praksa i “potkivanje”

U svom obraćanju pozvao se i na sudsku praksu Suda BiH iz predmeta “potkivanje” gdje je utvrđeno nezakonito snimanje koje je učinjeno iz ličnog interesa, a ne interesa javnosti.

Kadrija Kolića, advokat optuženog Delalića, u svom prigovoru ustvrdio je da je ovaj predmet politički motiviran i nada se da će dokazi koji su do sada prikupljeni poslužiti u istrazi, odnosno u krivičnom gonjenju Efendića i Tvrtkovića.

Šehovićeva braniteljica Nina Karačić u svom prigovoru također je navela da je snimak nezakonit dokaz te da je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Automobil je, također, privatni prostor i tu se ne smije snimati bez da se osoba koja je vlasnik ne obavijesti. Također, nije proveden postupak otvaranja dokaza koji je obavezan”, navela je Karačić.

Također, advokat Mulalić je zatražio od sutkinja da se po prigovorima izjasni na ovom ročištu, no sutkinja je zadržala pravo koje joj zakon dozvoljava da se o prigovorima izjasni u sklopu sa glavnom stvari.

Vještak Stupar je iznio svoj nalaz i mišljenje u odnosu na ono što je dobio u naredbi tužilaštva.

Na pitanje advokata da li je vještačio kako je snimak nastao i na koji način je prenošen, vještak je naveo da to nije navedeno u naredbi, pa da nije ni uradio.

Na kraju su u sudnici reproducirana dva snimka, izvorni i snimak kojim je Efendić manipulirao prije puštanja u javnost, tako da su svi ponovo mogli čuti kako je “mlada završena 300 miliona posto”, na šta su odbrane uložile prigovor zakonitosti.Related Posts

Dječak je rođen sa sindromom vukodlaka: “Djeca su mislila da ću ih ugristi”

Zbog izgleda koji je izazvalo njegovo medicinsko stanje dečak je bio na meti više nego surovih komentara Foto: Instagram/Lalit Patel Lalit Patidar (17) iz Indije rođen je…

UVEZLI SMO 43,2 MILIONA LITARA VODE A PRIJEMO FEKALIJE

Do septembra uvezli 22,3 miliona vode Frapantni su podaci o količinama flaširane vode koju BiH uvozi. Iz godine u godinu sve više. A izrazito je bogata prirodnim…

Jezivo: Prve slike sa mjesta nesreće u kojoj je poginuo bivši fudbaler i trener FK Sarajevo

Uviđaj je u toku i vatrogasne ekipe su na terenu H. J. I. Automobil koji je Ješić vozio je potpuno smrskan FOTO: INSTAGRAM U saobraćajnoj nesreći na…

U KROMPIRU IZ BIH OTKRIVENE VISOKE KOLIČINE JEDNOG TEŠKOG METALA

09/12/2022 0:20 10.10.2020., Civljane – Lijep i suncan dan mjestanin opcine Civljane iskoristio je za vadjenje krumpira. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Kako su u četvrtak priopćili iz europskog…

SVI KOJI SU DANAS U 11 SATI BILI NA TLU NJEMAČKE DOBILI SU OVU PORUKU

U sklopu nacionalnog dana upozorenja, danas, 8. decembra, u Njemačkoj su se tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja putem svog mobilnog telefona….

“NA NJENOM LICU vidi se BOLESNA MRŽNJA – a ovaj pogled MOŽE DA UBIJE”: Fotografija KEJT MIDLTON koju je objavila Megan Markl pokazuje princezu u sasvim NOVOM SVETLU

U četvrtak je objavljen kratak, ali bombastičan trejler za novi Netflix dokumentarac koji nudi publici intiman uvid u priču vojvode i vojvotkinje od Saseksa. Najavljeno je da će…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.