ZELENSKI: UKRAJINA BI MOGLA DA PRESTANE DA SNABDIJEVA EVROPU STRUJOM

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

Zelenski je rekao da Ukrajina snabdijeva Evropu jeftinom strujom, ali da će “u jednom trenutku” to prestati da radi da bi prebrodila zimu, prenio je TAS S.

“Nećemo imati dovoljno (struje) da zagrijejemo svoje domove. A to vrijeme se približava”, rekao je Zelenski u video obraćanju australijskim zvaničnicima, politikolozima i stručnjacima na događaju čiji je domaćin bio australijski Institut Lovi.

“Stalno pričamo o riziku od nestanka struje”, istakao je on.

Zelenski je 16. marta rekao da je Ukrajina završila integraciju svog energetskog sistema sa evropskim.

On je 29. aprila kazao da želi da trguje ukrajinskom strujom za prirodni gas.

Zelenski je naveo da Ukrajina proizvodi veliku količinu električne energije, tako da bi Kijev mogao da prodaje struju po niskim cijenama.

Ovog ljeta Zelenski je upozorio da će Ukrajina morati da izdrži najtežu zimu u istoriji zemlje i naveo da je planirao da zaustavi izvoz gasa i uglja.

Izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko rekao je da će temperatura u stanovima biti 17-18 stepeni Celzijusovih, što je četiri stepena ispod standarda i savjetovao ljude da se opreme zalihama ćebadi i toplom odjećom.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.