UKRAJINA: PODNOSIMO ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U NATO-U, PO HITNOM POSTUPKU

Ukrajina je zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Ovaj potez komentirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Već smo de facto saveznici. De facto, već smo dokazali kompatibilnost sa standardima saveza. Ukrajina podnosi zahtjev za potvrdu de iure, po ubrzanom postupku”, rekao je Zelenskij.

Jens Stoltenberg rekao je u augustu da vojni savez “ne može biti ravnodušan na agresiju koju Rusija provodi u Ukrajini”. “Vidimo napade na civile i razaranje kakvog nije bilo od Drugog svjetskog rata”, rekao je danas u Norveškoj.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije, ali je i priznao da ta potpora ima svoju cijenu.

“Plaćamo cijenu zbog potpore Ukrajini. Plaćamo za vojnu, humanitarnu i financijsku potporu, za sankcije koje su dovele do inflacije i višim cijenama u našim zemljama”, kazao je šef NATO-a.

“Ali zapamtite, cijena koju mi plaćamo može se mjeriti u novcu. Cijena koju Ukrajina plaća mjeri se ljudskim životima. Ona svakoga dana ima na stotine ubijenih ili ranjenih”, dodao je.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.