Devojčica (14) preminula posle 16.000 pogledanih objava na Instagramu i “NEGATIVNOG UTICAJA INTERNETA”: Otkriveno je da je preko 2.000 fotki odgovorno za kobni trenutak

Moli Rasel (14), preminula je od posledice samopovređivanja 2017. godine praćene depresijom i sindromom “negativnog efekta internet sadržaja”, navodi se u zvaničnom postmortem izveštaju, piše “Guardian”.

Endru Voker, koji je zadužen za slučaj tragično preminule devojčice, zaključio je da je tinejdžerka iz Londona bila izložena velikoj količini destruktivnog sadržaja na društvenim mrežama mesec dana pre smrti.

Moli je dve nedelje pre smrti najviše koristila Instagram i Pinterest. Obe kompanije su učestvovale u istrazi i priložile su dokaze da je pre novembra 2017. godine, kada je devojčica umrla, pratila nasilan i eskplicitan sadržaj.

U zaključku se novodi da je Moli preminula “od posledica samopovređivanja, težeg oblika depresije i negativnog uticaja društvenih mreža”.

Otac devojčice, Ijan Rasel (59) rekao je da Molina priča nije usamljena i da postoji još mnogo tinejdžera koji se susreću sa problemima njegove ćerke.

“Želim da kažem, koliko god da je trenutno loše, uvek postoji nada. Ako imate problem ili se borite sa sobom, molim vas da razgovarate sa nekim kome verujete. Postoje organizacije koje mogu da vam pruže podršku i pomoć. Uradite sve da biste živeli što duže”, rekao je Ijan Rasel.

Moli je pogledala preko 16.000 objava na Instagramu u poslednjih šest meseci života od kojih je 2.100 bilo u vezi sa samoubistvom, samopovređivanjem i depresijom. Istraga je ustanovila da je na Pinterestu pogledala oko 469 objava sa sličnom tematikom.

Direktor NSPCC-a, organizacije za zaštitu dece, Piter Vanles izjavio je da ovakav slučaj bi morao da bude šokantan za Silikonsku dolinu.

“Tehnološke kompanije moraju da budu odgovorne jer je sigurnost dece na prvom mestu, a na drugom finansijske i komercijalne odluke. Ovaj tragičan slučaj je upozorenje zbog dece širom sveta”, zaključio je Vanles.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.