Objavljeni prisluškivani razgovori ruskih vojnika iz Ukrajine: Njihove reči najmilijima OTKRILE SU ISTINU O ONOME ŠTO SE DEŠAVA NA FRONTU

“Putin je budala. On želi da zauzme Kijev. Ali, nema šanse da mi to postignemo.” “Naši napadi su u zastoju. Gubimo rat.” “Polovina naše jedinice je ubijena.” “Poslali su nas u klanicu.” “Kad se vratim kući, daću otkaz. J****š vojsku.”

Ovo su samo neke od poruka koje su ruski vojnici s bojnog polja u Ukrajini slali svojim porodicama, suprugama, prijateljima i rođacima, a koje otkrivaju pravo stanje na terenu na samom početku invazije.

– Kijev će pasti za nekoliko dana – tu su im rečenicu njihovi komandiri ponavljali kao mantru dok su ih slali u “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajinu krajem februara. Međutim, suočeni sa žestokim ukrajinskim otporom, inicijalni napredak ruskih trupa je brzo ušao u zastoj, a ruske snage suočile su se s brojnim logističkim izazovima, manjkom hrane i goriva. Dok je stanje na terenu bilo poražavajuće, moskovski propagandisti uveravali su narod da sve napreduje po planu.

Ruska vojska kod Nikolajeva-Krivoj Roga u Ukrajini
FOTO: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE / TANJUG/AP
Ruska vojska kod Nikolajeva-Krivoj Roga u Ukrajini

Razočarani i besni ruski vojnici oglušili su se na komande i s mobilnih telefona zvali svoje supruge, porodice i prijatelje u Rusiju kako bi im se požalili na Putina, nedostatak opreme i na svoje komandire koji su im lagali o misiji u koju su ih poslali. Njihove pozive prisluškivala je Ukrajina, a “Njujork tajms” ih je preveo i objavio. Razgovori otkrivaju očaj u kojem su se ruski borci nalazili u prvih nekoliko nedelja invazije na Ukrajinu, dok su pokušavali da zauzmu Kijev.

– Niko nam nije rekao da idemo u rat – rekao je vojnik Sergej svojoj majci i dodao da su ih upozorili dan pre nego što sukrenuli.

Drugi vojnici vodili su slične telefonske razgovore.

– Rekli su nam da idemo na obuku koja će trajati dva-tri dana. J****o su nas prevarili kao decu -požalio se Nikita prijatelju. Opseg poziva ilustruje koliko je Moskva bila loša u planiranju logistike i održavanju discipline među svojim vojnicima.

– Naša pozicija je sranje, da se tako izrazim. Prešli smo u odbranu. Naši napadi su u zastoju – rekao je Sergej svojoj majci.

Svom ocu je otkrio da su Ukrajinci digli u vazduh most i branu, da su putevi poplavljeni, a njihovi tenkovi i oklopni transporteri zapaljeni.

– Koholi (pogrdni naziv za Ukrajince) napreduju, a mi samo stojimo… Nikad nisam zamišljao da ću završiti u ovakvom sranju- kazao je Nikita. Vojnici opisuju kako im nedostaje oružje i osnovna oprema poput uređaja za noćno gledanje i odgovarajućih pancira. Jedan vojnik otkriva kako su počeli da skidaju pancire s mrtvih tela Ukrajinaca, a drugi poručuje kako je njihova oprema “prastara”.

– Nije moderna kao što se prikazuje na Zvezdi (državna ruska televizija) – rekao je Roman.

Sredinom marta– tri nedelje od početka invazije – vojnici su informisali svoje najbliže o velikim gubicima. Na telefonu koji su delili pripadnici 331. vazdušno-desantne jedinice, vojnik po imenu Semjon procenjuje da je trećina njegove jedinice ubijena. Vojnik po imenu Andrej kaže svom ocu da je više od pola njegove jedinice “nestalo” i da je njihov komadant Sergej Suharev, poginuo u borbi. S druge strane žice, rođaci i prijatelji im opisuju redove tela i kovčega koji svakodnevno pristižu u Rusiju. U šoku, neke porodice su počele da odlaze kod psihologa. Porodice im otkrivaju kako osećaju posledice sankcija i kako cene osnovnih namirnica rastu; a žale i zbog zatvaranja Meka, H&M-a i Ikee, i gašenja Instagrama.

Telefonski pozivi otkrivaju krizu morala tokom ofenzive na Kijev. Nestrpljenje, strah i umor postaju sve učestaliji dok vojnici opisuju vojsku u rasulu.

– Iskreno govoreći, nitko ne razume zašto moramo da vodimo ovaj rat – kaže Sergej svojoj djevojci. Drugi se vojnici žale na niske temperature i ozebline, teške uslove za spavanje i logističke propuste. Vojnici govore da su upali u mesaru i ubili kokoške, prasiće i jednog noja jer više nisu imali hrane. Kao glavni razlog ostanka u ratu vide zaradu – u jednom danu borbe vojnici zarade triput više nego u Rusiji, a neki od njih su pribegli i pljački.

Ruska vojska u smeru Nikolajeva-Krivoj Roga početkom septembra
FOTO: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE / TANJUG/AP
Ruska vojska u smeru Nikolajeva-Krivoj Roga početkom septembra

-Oni su j****i divljaci… Sve kradu, televizore, j**** mašine za mlevenje mesa, odvijače i kofere – govori Jevgenij, dok drugi vojnik poručuje: “Doneću Kavasaki kući”.

Mnogi vojnici izražavaju prezir prema svojim komandirima, koje smatraju odgovornima za smrtonosne taktičke odluke, dok drugi kritikuju predsednika Putina.

– Mama, ovaj rat je najgluplja odluka naše vlade ikada- sumirao je Sergej stanje u jednom razgovoru svojoj majci.

Nedavno je Moskva premestila trupe iz Harkova blizu Hersona na jugu. Umorni i neiskusni vojnici suočili su se s razornim protivnapadom u kojem je Kijev ponovno zauzeo više od 3000 kvadratnih kilometara teritorija. Ruski predsednik Vladimir Putin tada je najavio mobilizaciju stotina hiljada ruskih mladića koji će biti poslati u oružane snage i poslati u borbu u Ukrajini. Međutim, mnoge od tih trupa su neiskusne ili nedovoljno obučene, a kako sve više neiskusnih vojnika ide u rat, verovatno će telefonskih poziva majkama i ljubavnicima u Rusiji uskoro biti više nego ikad.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.