ELEKTROPRIVREDA DAJE 750 KM POMOĆI RADNICIMA U KANCELARIJAMA, RUDARIMA NIŠTA

Upravni odbor Elektroprivrede BiH donio je odluku po kojom se radnicima tog javnog preduzeća dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM, potvrđeno je za Klix. Odlukom nisu obuhvaćeni rudari zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna, što ih je dodatno izrevoltiralo.

Radnici Elektroprivrede BiH dobit će po 750 KM jednokratne pomoći, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora tog javnog preduzeća. O ovoj informaciji zvanično je obavješten i Samostalni sindikat radnika rudnika u FBiH, iz kojeg ističu da su rudari ogorčeni.

“Od Elektrorpivrede BiH jutros je zvanično potvrđeno da je takva odluka usvojena, a njome nisu obuhvaćeni radnici u rudnicima uglja u sastavu koncerna. Potvrdilo se da smo u pravu da nema dovoljno kvalitetnog odnosa od sistema prema rudarima i radnicima u rudnicima. Ova odluka je dodatna iskra. Nevjerovatno je da donesete destimulirajuću odluku u ovakvom trenutku i okolnostima, kada je ugalj prijeka potreba i kada energetski sektor treba biti na najvišem mogućem nivou”, kaže za Klix Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Odluka Upravnog odbora Elektroprivrede BiH od rudara je dočekana “na nož”, posebno zbog činjenice da su oni u ponedjeljak organizirali jednosatni štrajk upozorenja koji je podrazumijevao jednosatnu obustavu proizvodnje u rudnicima jer nadležni nisu ispunili obećanje još iz maja ove godine. Ono se odnosilo na krajnje usaglašavanje detalja kolektivnog ugovora kojim bi rudari od iduće godine dobili veće plate.

U vezi s navedenom odlukom, u RMU Breza sutra će biti organzirana konferencija za medije na kojoj će predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH predstaviti jedinstvene stanove radnika i sindikata.

Husić već sad naglašava da su otvorene sve mogućnosti da ta odluka proizvede niz negativnih posljedica i dešavanja u rudnicima uglja u Federaciji BiH.

“Mi ćemo u ponedjeljak uputiti planski akt i tražiti da se najkasnije do 10. oktobra očituju po pitanju aktiviranja pregovaračkog procesa i predstavljenih prijedloga izmjena kolektivnog ugovora od reprezentativnih granskih sindikata. Ako ne dobijemo pozitivan odgovor, upravni odbori reprezentativnih granskih sindikata će sredinom oktobra usvojiti jedinstvenu odluku o organiziranju generalnog štrajka u rudnicima uglja u FBiH”, naglasio je Husić.

Međutim, iz ovog državnog javnog preduzeća kao obrazloženje je nezvanično navedeno da oni ne mogu u ime uprava rudnika donositi odluke o isplati jednokratnih pomoći.

“To nije tačno, jer uprave u rudnicima ne postoje, novim statutima koje je kreirala Elektroprivreda BiH. Rudnicima u koncernu upravlja Elektroprivreda BiH preko prokuriste i direktora rudnika”, tvrdi Husić.

Inače, zaposleni u Elektroprivredi BiH jednokratnu novčanu pomoć od 750 KM dobit će u oktobru, uz septembarsku platu.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.