Hrvatska republikanska stranka crta nove karte, ovako zamišljaju teritorijalni preustroj FBiH

Hrvatska republikanska stranka (HRS) je u svojoj predizbornoj kampanji iznijela prijedlog administrativno-teritorijalnog preustroja Federacije Bosne i Hercegovine.

Na svojoj zvaničnoj Facebook stranici HRS je objavio kartu, kako su naveli, administrativno-teritorijalnog preustroja Bosne i Hercegovine, ali se na karti vidi da se radi o preustroju samo Federacije BiH.

Prema ovom prijedlogu Federacija BiH bi se sastojala od dva kantona i Distrikta Federacije BiH. Jedan kanton bi nosio naziv “Županija Posavsko-Herceg-Bosanska” i u njegov sastav bi ušli Kanton 10. Zapadnohercegovački kanton, Posavski kanton, dijelovi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Drugi kanton prema planu HRS-a je “Bosansko-Podrinjski-Krajiški” i sastojao bi se od Unsko-sanskog kantona, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona bez Žepča i Usore te dijelova Srednjobosanskog kantona.

Posebna jedinica bi bili “Distrikti Federacije Bosne i Hercegovine”, a prema karti to bi bili Mostar, Gornji Vakuf-Uskoplje i Travnik.U objavi nisu navedeni načini kako bi se došlo do preustroja ili detaljniji podaci o funkcionisanju bilo kojeg od ovih kantona ili distrikta. Također, jasno je da ovakav prijedlog ne bi dobio podršku nijedne probosanske stranke.

Hrvatska republikanska stranka nije jedina koja se bavi prijedlozima teritorijalnog preustroja Bosne i Hercegovine. Lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da će HNS pokrenuti korake za teritorijalni preustroj BiH ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH po njegovoj želji.

Treba podsjetiti da HRS od juna prošle godine nije član Hrvatskog narodnog sabora, nevladine organizacije koja okuplja dio stranaka sa hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini, a na čijem je čelu Dragan Čović.


Related Posts

RICHARLISON PUCA OD SAMOPOUZDANJA! OVO JE PORUKA FUDBALERA KOJI JE RAZBIO SRBIJU

Fudbaleri Brazila nastup na Mundijalu u Kataru otvorili su pobjedom protiv selekcije Srbije, a junak “Karioka” bio je Richarlison koji je postigao dva gola, a naročito je…

ŠTA PIJU KUPCI IZ BIH: U FLAŠIRANIM VODAMA PRONAŠLI FEKALNE BAKTERIJE, EŠERIHIJU?

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu predstavio Izvještaj o Monitoringu prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, uzorkovanih…

Skandalozan Dodikov govor: Ponovo prijetio secesijom, kazao da je ponosan na ratne zločince

On je na okotobarskim izborima ostvario 300.180 glasova, dok je njegova protivkandidatkinja Jelena Trivić imala 273.245 glasova Milorad Dodik: Osjećam se jednako sretno kao i moji prethodnici…

U HERSONU PRONAĐENA SOBA ZA MUČENJE! JEZIVE ISPOVIJESTI: BILE SU NAJMANJE DVIJE ŽENSKE ĆELIJE, SLUŠALI SMO VRIŠTANJE…

Ukrajinski istražitelji tvrde da su u Hersonu pronašli sobu za mučenje u kojoj su ruske snage zarobile više desetina muškaraca te ih tukle, mučile strujom ili ubijale….

HRVATI IZ AUTOMOBILA MAHALI AUTOMATSKOM PUŠKOM, GRAĐANI UZNEMIRENI

Dvojica muškaraca u automobilu hrvatskih registarskih oznaka jučer su u Prozoru vozeći se gradom kroz prozor vadili automatsku pušku. Kako stoji na stranicici MUP-a HNK, dana 16.novembra,…

MLADIĆ (35) I DJEVOJČICA (15) SJELI PIJANI U BMW. PREŠAO JE ČETIRI TRAKE I ZAKUCAO SE U DRVO

Na Bulevaru Jovana Dučića u Novom Sadu jutros u 2:20 sati došlo je do stravične nesreće. U nesreći je na licu mjesta poginuo je Muamer B. (35)…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.