Dodik: Nepokretna imovina pripada RS-u i nek’ zapamte da je naša

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik reagovao je na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da regulira pravnu materiju o nepokretnoj imovini jer je to nadležnost države.

Ustavni sud BiH je odlučivao o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a je stavio van pravne snage.

Dodik je na to rekao da Sarajevo pokušava neustavno ovladati onim što ne pripada BiH poručujući da nepokretna imovina pripada entitetima.

“Nazivaju se državom koja nije država. Ustavni sud je nakaradan sud, sve što sam ikada rekao najgore o tom sudu i sad bih ponovio. Radi se o grupi ljudi koja je politički motivisana da nanesu probleme i naprave ovdje neki novi sistem koji nije moguć”, istakao je Dodik.

On je ustvrdio da imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima, da u Ustavu piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH te da na taj način BiH nikako nije mogla da ovlada bilo čim osim onim što joj entiteti daju.

“Međutim, oni hoće da promijene tu paradigmu. Doveli su čovjeka koji nije izabran u Vijeću sigurnosti UN-a, dovode strance u Ustavni sud i sa dva muslimana da kreiraju šta hoće”, rekao je Dodik, dodavši da Ustavni sud BiH počiva na principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Dodik je poručio da imovina pripada Republici Srpskoj.

“Imovina je naša i nek’ zapamte da je naša, bez obzira na to šta misle i pokušavaju da na ovaj način pošalju zapadnom svijetu poruku da ima neko ko ne poštuje Ustavni sud, a sam taj sud ne poštuje Ustav. Kako da poštujete nekog ko ne poštuje Ustav”, upitao je Dodik.


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.