Bivši Tuđmanov obavještajac: Ambasada SAD-a i Schmidt trebaju silom izmijeniti Izborni zakon

Nekadašnji stožerni brigadir Hrvatske vojske, general bojnik Hrvatskog vijeća obrane, osnivač Sigurnosno informativne službe HVO-a i historičar Ivo Lučić komentarisao je političku situaciju u Bosni i Hercegovini te pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

U autorskom tekstu za hrvatski Globus on je kazao da je danas u pitanje doveden hrvatski politički subjektivitet u BiH, koji je, kako je istakao ugrožen nasilnim protivustavnim akcijama “bošnjačko-muslimanskih nacionalista, islamista i unitarista”.

Dodao je da Bošnjaci žele izbaciti Hrvate iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim nivoima.

“Ako bi se poslije slijedećih izbora, aktivnošću unitarista te pristankom i neaktivnošću visokog predstavnika i ‘međunarodne zajednice’ to i dogodilo, Federacija BiH postala bi bošnjački, muslimanski entitet. Tada bi BiH prestala u ustavnom i političkom smislu biti država dva entiteta i tri naroda i postala bi država dva entiteta i dva naroda”, napisao je Lučić.

Istakao je da bi Hrvati u tom slučaju bili izgurani na periferiju, u kantona i općine koje kontrolišu.

“Sarajevo više ne bi bilo glavni grad nego neprijateljska čaršija (kao nekada Beograd) koja bi efektivno kontrolisala najviše trećinu BiH. Time bi se Hrvati po prvi put u savremenoj historiji posljedično i definitivno okrenuli protiv Bosne i Hercegovine, baš kao i nekada protiv Jugoslavije”, smatra Lučić.

U nastavku je rekao da u takvoj situaciji nijedna hrvatska stranka ne bi bih nazivala svojom domovinom, već samo “tamnicom naroda”.

“Svako bi trebao znati da vlast bez Hrvata u BiH neće biti i vlast nad Hrvatima! Ako ne dođe do povrata ustavnog stanja, onda Ustav neće vrijediti ni za koga. Onima koji imaju presudan utjecaj na budućnost BiH trebalo bi biti jasno da je dosta”, rekao je Lučić.

Prvenstveno se obraćajući američkoj ambasadi i visokom predstavniku rekao je da ne bi smjeli biti “šokirani i zgroženi” ako dođe do dramatičnog produbljivanja ustavno-političke krize.

“Zato bi gospoda iz američkog i drugih ambasada, a posebno gospodin visoki predstavnik, morali promijeniti silom nametnuti neustavni Izborni zakon i vratiti stanje ustavnosti”, rekao je Lučić.

Kazao je da bi to bilo urađeno za dobrobit Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i građana.

“Ako to visoki predstavnik i ostala gospoda i ne učine, Hrvati neće biti šokirani niti će biti zgroženi, znat će da su Izetbegović, njegova braća i saveznici s njima ‘radili’. Neće Hrvati ni otići tamo gdje ih Bakir Izetbegović u svojim govorima šalje, ostat će u svome zavičaju, bez obzira na neprijateljsku državu, nije im prva. Bit će prisiljeni, po uzoru na Bošnjake, prebrojavati se i čekati promjenu odnosa snaga na međunarodnoj sceni”, zaključio je Lučić.

Related Posts

Hrvatska republikanska stranka crta nove karte, ovako zamišljaju teritorijalni preustroj FBiH

Hrvatska republikanska stranka (HRS) je u svojoj predizbornoj kampanji iznijela prijedlog administrativno-teritorijalnog preustroja Federacije Bosne i Hercegovine. Na svojoj zvaničnoj Facebook stranici HRS je objavio kartu, kako…

Bećirović citirao hadis: Najbolji su oni muslimani koji svojim riječima ne vrijeđaju druge muslimane

Kandidat stranaka opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović večeras se obratio na skupu stranke Narod i pravda koji je održan u Sarajevu, tačnije u…

PREKO GOOGLE STREET VIEWA RIJEŠILI UBISTVO, MUŠKARAC JE TIJELO ZAMOTAO U TEPIH I BACIO GA U BUNAR

Zagrebačka policija pronašla je u četvrtak tijelo za koje se sumnja da je 76-godišnja penzionerka Slavojka Senišin koja je prije 11 godina nestala pod nepoznatim okolnostima na…

NAKON ŠTO SU SE KAMERE UGASILE Pogledajte šta su Crnogorci uradili u Zenici zbog današnjeg ručka Kod Fehre

Kako je i bila Fehrina želja i jedni i drugi su na kraju utakmice aplaudirali! Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je veliki trijumf rezultatom 1:0 protiv…

NA STARTU UTAKMICE BH Fanaticosi koreografiju posvetili ljiljanima, Bilino Polje zagrmilo o Vici Zeljkoviću

Uoči početka utakmice između nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore najvatreniji navijači našeg tima priredili su veliku koreografiju. Preko cijele tribine BH Fanaticosi priredili su…

DOBILA KAZNU OD 5.000 KM: ELZINA PIRIĆ UPOREDILA IZETBEGOVIĆEV PLAKAT SA FAŠISTIČKIM POZDRAVOM

Na 48. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine utvrđene su kazne za političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.