AMERIKANCI ĆE ZNATI UKOLIKO PUTIN PRIPREMA NUKLEARNI NAPAD

Slabo prikrivena nuklearna prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina potaknula je nove strahove da bi napad Kremlja mogao biti realna opcija, ali Sjedinjene Američke Države su u dobroj poziciji da prepoznaju kada Putin planira napasti.

Ruski predsjednik je u srijedu optužio zvaničnike iz zemalja NATO-a da pokušavaju “ucijeniti” Rusiju nuklearnim oružjem i upozorio da on ima svoja “razna oružja za uništenje” kojima je spreman uzvratiti.

U unaprijed snimljenom obraćanju, Putin je rekao da će upotrijebiti “sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju i naš narod”, dodajući da njegovo upozorenje “nije blef”, piše Newsweek.

Pokretanje nuklearnog napada krajnja je mjera za Rusiju, a stručnjaci kažu da bi SAD mogle otkriti plan napada prije nego što Putin odluči da ga aktivira.

Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika, rekao je da bi Putin mogao djelovati brže s oružjem dugog dometa, koje je već u stanju pripravnosti, umjesto s oružjem kratkog dometa, koje bi Rusija morala prebaciti iz centralnog skladišta.

Otkrivanje aktivnosti od američke obavještajne službe u skladištima oružja gdje bi se bojeve glave utovarivale u kamione i helikoptere ili povećana aktivnost među posebno obučenim jedinicama koje mogu rukovati tim oružjem, značilo bi da se Putin priprema za napad oružjem kratkog dometa.

S druge strane korištenje oružja dugog dometa moglo bi se očekivati ako se kopneni pokretni lanseri, raketne podmornice ili krstareće rakete premještaju u većem broju od uobičajnog.

“Kao dio toga, postojao bi i niz vidljivih aktivnosti u nuklearnom komandnom i kontrolnom sistemu i općoj komunikaciji koje bi ukazivale da se nešto događa”, rekao je Kristensen.

Prema Federaciji američkih znanstvenika, Rusija ima najveći inventar nuklearnih bojevih glava na svijetu s ukupno 5.977 komada. Usporedno, SAD je na drugom mjestu s 4.428, a slijedi ih Francuska s 290. Međutim, tačan broj bojevih glava u posjedu Rusije nije poznat zbog sigurnosnih razloga.

Praćenje nivoa nuklearne aktivnosti pravilo je još od Hladnog rata, rekao je John Erath, viši direktor u Centru za kontrolu naoružanja i neširenje oružja.

Ovo nije prvi put da je Putin ove godine digao uzbunu zbog nuklearnog oružja. U martu je stavio snage u stanje visoke pripravnosti kada su zapadne zemlje počele uvoditi sankcije Rusiji, a svjetske korporacije povukle se iz zemlje kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

U to vrijeme nije bilo pomaka na terenu, što je američkim dužnosnicima nagovijestilo da se Putin ne priprema za pokretanje udara, smatra Kristensen.

Očekivao je da će zvaničnici ovoga puta dati slična opažanja kako bi dobili pojašnjenje koliko je prijetnja neposredna. Dodao je da američka vojska također ima gotovo 1.000 komada oružja spremnih za ispaljivanje u roku od nekoliko minuta, tako da će također biti dobro pripremljena za odgovor ako Putin krene u napad.

U srijedu je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da bi bilo “teških posljedica” ako bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje, ali da američke obavještajne službe “nemaju naznaka” da bi događaji u Ukrajini eskalirali na tu razinu u ovom trenutku piše Klix.

Related Posts

Hrvatska republikanska stranka crta nove karte, ovako zamišljaju teritorijalni preustroj FBiH

Hrvatska republikanska stranka (HRS) je u svojoj predizbornoj kampanji iznijela prijedlog administrativno-teritorijalnog preustroja Federacije Bosne i Hercegovine. Na svojoj zvaničnoj Facebook stranici HRS je objavio kartu, kako…

Bećirović citirao hadis: Najbolji su oni muslimani koji svojim riječima ne vrijeđaju druge muslimane

Kandidat stranaka opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović večeras se obratio na skupu stranke Narod i pravda koji je održan u Sarajevu, tačnije u…

PREKO GOOGLE STREET VIEWA RIJEŠILI UBISTVO, MUŠKARAC JE TIJELO ZAMOTAO U TEPIH I BACIO GA U BUNAR

Zagrebačka policija pronašla je u četvrtak tijelo za koje se sumnja da je 76-godišnja penzionerka Slavojka Senišin koja je prije 11 godina nestala pod nepoznatim okolnostima na…

NAKON ŠTO SU SE KAMERE UGASILE Pogledajte šta su Crnogorci uradili u Zenici zbog današnjeg ručka Kod Fehre

Kako je i bila Fehrina želja i jedni i drugi su na kraju utakmice aplaudirali! Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je veliki trijumf rezultatom 1:0 protiv…

NA STARTU UTAKMICE BH Fanaticosi koreografiju posvetili ljiljanima, Bilino Polje zagrmilo o Vici Zeljkoviću

Uoči početka utakmice između nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore najvatreniji navijači našeg tima priredili su veliku koreografiju. Preko cijele tribine BH Fanaticosi priredili su…

DOBILA KAZNU OD 5.000 KM: ELZINA PIRIĆ UPOREDILA IZETBEGOVIĆEV PLAKAT SA FAŠISTIČKIM POZDRAVOM

Na 48. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine utvrđene su kazne za političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.