IZETBEGOVIĆ U STUTTGARTU OBEĆAO DA ĆE NAPRAVITI DRŽAVU KOJA ĆE BITI DIO EVROPSKE UNIJE I NATO-A

U njemačkom gradu Stuttgartu održani su Marš mira i centralna manifestacija u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pred više od 5.000 osoba koje su prisustvovale manifestaciji, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je podsjetio na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, te da se velikom broju njih i danas traže posmrtni ostaci koji su skriveni u masovnim grobnicama.

– Nije genocid napravljen samo u Srebrenici. To je kulminacija genocida koji je trajao godinama u BiH. Najveći zločini u BiH počinjeni su u julu 1992. godine. Kompletan bošnjački i hrvatski narod je protjeran sa dijela BiH. Izbrisani su njihovi tragovi, porušene džamije, kulturna baština, medrese, katoličke crkve. Užasi koje su napravili našem narodu su neshvatljivi – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio i na ostala mjesta u BiH u kojima su počinjeni stravični zločini, naglasivši da preživjeli imaju dug prema ubijenim žrtvama.

– Imamo dug da ih se sjećamo, da se ovako okupljamo, da ne pamtimo samo brojke nego svako lice, svaku dušu, svaku priču i dok smo živi da tražimo zločince, da nemaju smiraja. Nisu platili cijenu za ono što su uradili – poručio je Izetbegović.

Dug prema žrtvama je, dodao je, i pravljenje sistema koji će osigurati da se više nikome takve stvari neće desiti, te u kojem će svi biti ravnopravni i u kojoj će postojati vladavine zakona.

– Moramo napraviti državu koja će biti dio Evropske unije i NATO-a, bez obzira na otpore. Naša će borba trajati dok to tako ne bude, da možemo s mirom ostaviti našu djecu i unuke, koje više niko neće pitati kako se zovu, kako se Bogu mole, da li mu se uopće mole, šta je njihova vjera, kojoj etničkoj grupi pripadaju, zemlju u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio je da je moguće napraviti takvu državu, naglasivši da nisu cijeli narodi odgovorni za zločine, te da je veliki broj onih koji nisu Bošnjaci učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine.

– Naravno, glavni oslonac su Bošnjaci. Mi se zovemo po našoj zemlji. Bili vjernici ili ne, bili ljevičari ili konzervativci, nema Bošnjaka koji nije za svoju zemlju jer mi nemamo alternativu. Treba nam više sloge. Nemojmo u borbi za vlast zaboraviti onu najbitniju stvar, narod i državu. Budimo rivali, ponudimo što bolje programe i što bolje ljude, ali nemojmo vrijeđati jedni druge, nemojmo rušiti temelje, nemojmo one vrijednosti koje smo izborili dovoditi u pitanje. Odbranili smo zemlju, odbranili smo državu, vratili smo svoje ime i ime svog jezika. Slobodno ispovijedamo svoju vjeru. Čuvajmo te temeljne stvari – poručio je Izetbegović.

U BiH i dalje, ocijenio je Izetbegović, postoje sile koje nastoje ostvariti ratne ciljeve i koje nastoje umoriti bosanskohercegovačke patriote.

– Ne smijemo im to dozvoliti nikada. Oni pokušavaju da nas umore, ali mislim da smo više mi iscrpili njih. Sada mi imamo vjetar u leđa – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ukazao na veliki broj građana BiH koji žive u iseljeništvu, te da su se mnogi od njih etablirali u novim sredinama.

– Vi ćete živjeti u dvije domovine, u BiH i tamo gdje ste našli mir. A onda ćete se vraćati u svoju zemlju kada napravimo uređeni sistem – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o bosanskohercegovačkim građanima koji trenutno žive van domovine, Izetbegović je pozvao na masovnu registraciju za predstojeće Opće izbore, a zatim i na glasanje, naročito u entitetu RS.

– Nemojte misliti da je svejedno. Uzvratite, zajedno sa nama, onim snagama koje su uradile zločine i koje te zločine danas negiraju i koje govore da će podijeliti BiH. Jedan dan u julu, a drugi dan 2. oktobra. Pokušavaju da vas obeshrabre. Nemojte to dopustiti. Potrebno nam je za RS 30.000 glasova. Napravili smo Pokret za državu, multietničku listu. Glasajte za koga god hoćete, ali glasajte za one koji vole zemlju, koji će da se suprostave tim politikama. U jednom danu ste u stanju da promijenite odnos snaga u BiH. Nemojte da su stvar propustite. Uradite to – zaključio je Izetbegović.

Manifestaciji u Stuttgartu su također prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić i zastupnica u Bundestagu Jasmina Hostert.Related Posts

“POPILA ASPIRIN DA SE SMIRI? APAURIN, LEXILIUM… TO NISU LIJEKOVI ZA SPAVANJE, VI IMATE PROBLEM AKO VAM SE OVO DEŠAVA

Ako barem tri puta sedmično imate poremećaj spavanja kroz tri mjeseca – već tada govorimo o hroničnom problemu spavanja i on već tada zahtijeva tretman psihijatra. On…

Dječak je rođen sa sindromom vukodlaka: “Djeca su mislila da ću ih ugristi”

Zbog izgleda koji je izazvalo njegovo medicinsko stanje dečak je bio na meti više nego surovih komentara Foto: Instagram/Lalit Patel Lalit Patidar (17) iz Indije rođen je…

UVEZLI SMO 43,2 MILIONA LITARA VODE A PRIJEMO FEKALIJE

Do septembra uvezli 22,3 miliona vode Frapantni su podaci o količinama flaširane vode koju BiH uvozi. Iz godine u godinu sve više. A izrazito je bogata prirodnim…

Jezivo: Prve slike sa mjesta nesreće u kojoj je poginuo bivši fudbaler i trener FK Sarajevo

Uviđaj je u toku i vatrogasne ekipe su na terenu H. J. I. Automobil koji je Ješić vozio je potpuno smrskan FOTO: INSTAGRAM U saobraćajnoj nesreći na…

U KROMPIRU IZ BIH OTKRIVENE VISOKE KOLIČINE JEDNOG TEŠKOG METALA

09/12/2022 0:20 10.10.2020., Civljane – Lijep i suncan dan mjestanin opcine Civljane iskoristio je za vadjenje krumpira. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Kako su u četvrtak priopćili iz europskog…

SVI KOJI SU DANAS U 11 SATI BILI NA TLU NJEMAČKE DOBILI SU OVU PORUKU

U sklopu nacionalnog dana upozorenja, danas, 8. decembra, u Njemačkoj su se tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja putem svog mobilnog telefona….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.