IZETBEGOVIĆ U STUTTGARTU: MI KOJI VOLIMO BIH NIKAD NISMO BILI JAČI FAKTOR

U subotu navečer u njemačkom gradu Stuttgartu je održana tribina „Domovina te zove, registruj se i glasaj“, čiji je specijalni gost bio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, čestitajući Kurban bajram prisutnima, podsjetio na sve poteškoće sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u proteklim decenijama.

“Čitavi narodi su uvučeni u rat protiv BiH i na tim negativnim emocijama neki političari danad prave svoje politike. Svi su pomalo umorni od svega što su prošli, ali ne smijemo se predati”, kazao je Izetbegović.

Stanje u svijetu se, smatra Izetbegović, mijenja, što je rezultiralo ponovnim javljanjem ambicija retrogradnih snaga da završe ono što je započeto 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Vjerovatno ste posmatrali te pokušaje tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona da se mi slomimo. Ja sam tu ostao potpuno sam. Neki drugi su se sklonili u stranu. Kazao sam svima njima da to neće ići. Izdržalo se to i sa ovim napadom na Ukrajinu se to okrenulo. Zapad brani svoj sistem vrijednosti i mi smo tu sa njima. BiH je dio Zapada, dio Evrope”, izjavio je Izetbegović.

Neprijatelji BiH, dodao je, i dalje prijete, ali uprkos tim prijetnjama u stvarnosti se dešavaju suprotne stvari. U tom kontekstu je Izetbegović podsjetio na primjere iz bliske prošlosti, poput uklanjanja ploče posvećene Radovanu Karadžiću i crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

“Jednu od tih odluka je poništio visoki predstavnik. Sve ostale smo mi zaustavili na Ustavnom sudu BiH. Prošle godine smo promijenili sastav CIK-a jer su krali na izborima. Oni te pomake bolje vide nego mi. Oni koje to boli, jako dobro sve to vide”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o građanima BiH koji rade u inostranstvu, Izetbegović je kazao da je malo zemalja u svijetu koje raspolažu prirodnim i ljudskim potencijalima kakve ima BiH.

“Moramo napraviti uređeni sistem koji će privući naše ljude da se vrate. BiH je prekrasna zemlja u kojoj ćemo napraviti uređeni sistem u koji ćete se vi vratiti”, kazao je Izetbegović.

Oni koji ne vole BiH, smatra Izetbegović, ne vole ni njeno iseljeništvo. U tom kontekstu je podsjetio na apelaciju kojom je spašeno oko 700.000 državljanstava.

“Nikad mi koji volimo BiH nismo bili jači faktor. Budućnost BiH je u izgradnji uređenog sistema. BiH treba da bude dio EU i NATO-a, u kojoj sudovi garantuju vladavinu zakona. Sa našim komšijama koje vole BiH trebamo zajedno graditi našu domovinu. To ide sporo, ali ide”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o predstojećim Općim izborima, Izetbegović je kazao da građani u iseljeništvu trebaju glasati za koga god žele, a da posebno trebaju glasati za zajedničku listu u entitetu RS.

“Možete tu da glasate za koga god hoćete. To je šansa. Komplikovano je registrovati se. I to su namjerno uradili. I onda mi namjerno ne smijemo da se predamo. Baš tada treba pokazati upornost. Dva dana za ovih 30 godina. Jedan sada u julu, registracija, i jedan u oktobru. Dva dana za domovinu. Možemo da promijenimo potpuno odnos snaga. Nama ne treba mnogo. Treba nam tridesetak hiljada glasova za RS. Blizu smo toga. Izađite za Srebrenicu, za sve ubijene. Glasajte za koga god hoćete, ali glasajte protiv ovih politika koje nas sputavaju decenijama”, izjavio je Izetbegović.

Tribina je održana u organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, u saradnji sa Islamskom zajednicom Stuttgart i Centrom za dijasporu „Mreža“.Related Posts

Dječak je rođen sa sindromom vukodlaka: “Djeca su mislila da ću ih ugristi”

Zbog izgleda koji je izazvalo njegovo medicinsko stanje dečak je bio na meti više nego surovih komentara Foto: Instagram/Lalit Patel Lalit Patidar (17) iz Indije rođen je…

UVEZLI SMO 43,2 MILIONA LITARA VODE A PRIJEMO FEKALIJE

Do septembra uvezli 22,3 miliona vode Frapantni su podaci o količinama flaširane vode koju BiH uvozi. Iz godine u godinu sve više. A izrazito je bogata prirodnim…

Jezivo: Prve slike sa mjesta nesreće u kojoj je poginuo bivši fudbaler i trener FK Sarajevo

Uviđaj je u toku i vatrogasne ekipe su na terenu H. J. I. Automobil koji je Ješić vozio je potpuno smrskan FOTO: INSTAGRAM U saobraćajnoj nesreći na…

U KROMPIRU IZ BIH OTKRIVENE VISOKE KOLIČINE JEDNOG TEŠKOG METALA

09/12/2022 0:20 10.10.2020., Civljane – Lijep i suncan dan mjestanin opcine Civljane iskoristio je za vadjenje krumpira. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Kako su u četvrtak priopćili iz europskog…

SVI KOJI SU DANAS U 11 SATI BILI NA TLU NJEMAČKE DOBILI SU OVU PORUKU

U sklopu nacionalnog dana upozorenja, danas, 8. decembra, u Njemačkoj su se tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja putem svog mobilnog telefona….

“NA NJENOM LICU vidi se BOLESNA MRŽNJA – a ovaj pogled MOŽE DA UBIJE”: Fotografija KEJT MIDLTON koju je objavila Megan Markl pokazuje princezu u sasvim NOVOM SVETLU

U četvrtak je objavljen kratak, ali bombastičan trejler za novi Netflix dokumentarac koji nudi publici intiman uvid u priču vojvode i vojvotkinje od Saseksa. Najavljeno je da će…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.