Neverovatan način! Kako očistiti tiganj, šerpu, šporet prirodno BEZ HEMIKALIJA

By | July 18, 2021

Svakodnevno se moramo nositi s ogromnom količinom kemijskih deterdženata. To je postala uobičajena pojava o kojoj zapravo nitko ne razmišlja. I uzalud, jer su kemikalije štetne za naše zdravlje i okoliš.

Ispiremo vidljivu prljavštinu, ali pere li deterdžent tanjure? I kako njegova primjena utječe na vaše zdravlje? Stručnjaci kažu da su kemijski spojevi koji se nalaze u deterdžentima za pranje posuđa vrlo opasni.

Površinski aktivne tvari na kojima se temelje svi deterdženti mogu se pretvoriti u peroksid. Ulazeći u ljudsko tijelo ili vodno tijelo zajedno s otpadnim vodama, uništavaju stanice i oštećuju živi vodeni svijet.

Skrećemo vam pažnju na zanimljiv popis prirodnih lijekova koji će zamijeniti cijelu policu kućanskih kemikalija u vašem domu. Oni su istodobno učinkoviti, ali sigurni.

Korištenje ovih tvari pozitivno će utjecati na vaše zdravlje i uštedjeti znatnu količinu novca.

PRIRODNI DETERDŽENTI
Senf u prahu prirodni je deterdžent za pranje posuđa za koji malo ljudi zna. Ulijte prah na vlažnu spužvu i trljajte masne ploče – savršeno se peru!
Univerzalni lijek napravljen od mješavine vode i octa vrlo je pogodan za čišćenje kuće. Za ugodan miris možete dodati nekoliko kapi ulja lavande.
Ocat i voda u namazu 1: 5 dobro su sredstvo za čišćenje prozora; ocat se može zamijeniti limunovim sokom.
Staklo možete ispolirati nakon pranja amonijakom i sapunom.
Mrlje od vapna na umivaonicima, kadama, WC školjkama lakše je ukloniti nego što ste mislili. Pospite ih octom, na vrh pospite malo sode bikarbone i pustite da odstoje. Mrlje se lako uklanjaju četkom! Nisu potrebna skuplja sredstva.
Izbjeljivanje tkanine nije teško – dodajte 2 žlice za 10 litara vode, 1 žlicu vodikovog peroksida (vodika) i 1 žlicu amonijaka.
Soda bikarbona izvrsno je sredstvo za čišćenje pećnica. Da biste uklonili masnoću, ostavite četvrtinu šalice amonijaka u pećnici preko noći, a sljedeće jutro površinu obrišite sodom bikarbonom.
Čiste su cijevi. U kipuću vodu ulijte sol i pričekajte malo pa sve to ulijte u cijev. Sjetite se toga kad vas druga kritična situacija sustigne s cijevima koje su uvijek začepljene.
Pametan način čišćenja tepiha. Pospite kukuruzni škrob po tepihu i temeljito usisajte. Sjaj i čistoća su zajamčeni.
Sada ste vi i vaši najmiliji zaštićeni od štetnog djelovanja kemikalija, a kuća će i dalje blistati čistoćom. Preporučite ovaj članak prijateljima i bit će im koristan!