CIKLON KOJI JE NAPRAVIO HAOS U NEMAČKOJ STIŽE U SRBIJU! Novo upozorenje meteorologa, očekuju se jake oluje, grad i NEPOGODE! (FOTO)

By | July 18, 2021

Meteorolog Đorđe Đurić je na svom Fejsbuk nalogu napisao sljedeće: “Ciklon trenutno operiše na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno je bio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog prostora, pa su zato zapadna i jugozapadna Nemačka, Luksemburg, istočna Holandija i Belgija imali katastrofalne padavine i oluje”. On je napisao i to da su mnoga naselja potpuno razorena, i da je preko 150 ljudi umrlo, i da je to jedna od najvećih poplava koja se ikada desila na tim prostorima.

Na svu sreću vrijeme se stabilizovalo, pa će i narednih dana biti sunčano, što ide u prilog spasilačkim ekipama. Đurić je također rekao o to da će Srbija biti pod uticajem ciklona do utorka sa opasnošću od grmljavine, grada i jakih padavina, dok se stabilizacija vremena očekuje u srijedu, a lijepo vrijeme nam se vraća od četvrtka. Danima unazad u Srbiji je jača grmljavina i velika nepogoda vezana za grad, olujne vjetrove i jake pljuskove.

 

Ono što je Đurić još napisao jeste da je Srbija pod velikim uticajem visinskog ciklona, a centar se nalazi iznad južnih krajeva Jadranskog mora, i veoma je prostran, pa tako ga presreću centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbija. Dodao je i to da su prethodnih dana i kod nas došle velike količine pijeska iz Sahare, koje će najviše biti viđene na prozorima i na vozilima. Ova pojava je potpuno prirodna i ubijena za naše područje, posebno tokom proljeća, dok je to ljeti vrlo rijetko, ali ovog ljeta to nije bio slučaj.