MILANOVIĆ NIJE U POSJETI BIH, NEGO HERCEG-BOSNI

By | July 13, 2021

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravit će danas, zadnjeg dana posjeta Bosni i Hercegovini, u Tomislavgradu i Livnu gdje će se sastati s predstavnicima lokalnih vlasti te obići Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada.

Prema ranijoj najavi iz Ureda hrvatskog predsjednika, Milanović će najprije posjetiti Tomislavgrad gdje će se sastati s općinskim načelnikom i predsjednikom Vlade Kantona 10. Uz to, posjetit će Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada u kojem će razgledati remek djela Vlahe Bukovca i samostansku knjižnicu.

Trodnevnu posjetu BiH, hrvatski predsjednik završit će u Livnu u kojem će se susresti s livanjskim gradonačelnikom i predsjednikom kantonalne vlade.

Inače, hrvatski je predsjednik ovih dana podigao mnogo prašine zbog svoje posjete Bosni i Hercegovini koju je hrvatski portal index.hr okarakterizirao kao “posjet ne BiH, nego Herceg Bosni”.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavio je jučer sa nizom izjava koje, u najmanju ruku, vrijeđaju BiH. Od sapuna do parfema, pa do – pretposljednje rupe na svirali, predsjednik Hrvatske pod konstantnom opaskom da se ne želi miješati u “unutarnja pitanja BiH” ipak to koristeći svaku priliku koja mu se nudi itekako čini.

“Preko nekih stvari se ne smije preći. To onda pređe u naviku, to se ponavlja i pretvori se u zlostavljanje”, poručio je tako Milanović.

Milanović je kazao kako se ne može zanemariti činjenica da je u BiH, bilo to dobro ili loše, zastupljen model etničkog predstavljanja.

“Kao što je danas rekao gospodin Radončić, a prije 15 godina Haris Silajdžić, nije pošteno i nije ispravno da predstavnici druge etničke grupe Hrvatima biraju člana Predsjedništva”, ustvrdio je predsjednik RH.

No, vremena se mijenjaju. Na to su jučer podsjetili i brojni mediji koji su prenijeli Milanovićevu svesrdnu podršku Željku Komšiću iz 2010. godine, koji je, ako je suditi po Milanovićevim nekadašnjim izjavama tada bio dovoljno “legitiman” da bi predstavljao hrvatski narod.

“Pogriješio sam u procjeni”, kazao je Milanović.

Zaboravio je hrvatski predsjednik čini se i izjavu koju je prije 11 godina dao Federalnoj televiziji, a u kojoj između ostalog na pitanje s kim bi (kao tada skoro izabrani premijer RH) volio sarađivati rekao: “Koliko god želim da Bosna bude uspješna, da opstane, ne samo da preživi na aparatima nego da zaista diše punim plućima vama je poznato da naše sve simpatije imaju SDP-ovci BiH koji pripadaju istoj evropskoj obitelji stranaka ljevice i lijevog centra. To nije usporedivo s odnosom HDZ Hrvatske i Bosne i Hercegovine, to je de facto jedna stranka i od te vrste odnosa sa strankama u drugim državama mi zaziremo.”

Kada i kako je Milanović “izgubio kompas” po pitanju nacionalnosti i identiteta (a i mnogo čega drugog) nije poznato, ali ono što jeste i što je postalo katakteristika i odlika hrvatskog predsjednika jesu njegovi ispadi i u matičnoj Hrvatskoj, koji su nezaobilazna tema svih tamošnjih medija. Od direktnih napada na predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pa do nedavnog brutalnog vrijeđanja pisca, kolumniste i nadasve prijatelja BiH, Borisa Dežulovića.