DRŽALI SU ME GLADNU, JEDNO JAJE DIJELILI SU NA NAS ČETVORO: ISPOVIJEST STARICE KOJU JE SIN IZVUKAO IZ DOMA STRAVE I UŽASA

By | July 13, 2021

Bolje čovjeku da umre nego tamo da bude! Nema gore! Koliko sam samo puta bila gladna, a nisam htjela da sekiram sina, dok sam nije primijetio da izgledam sve gore i gore.

Ne daj Bože ono nikome, u dahu je u ispovijesti za Kurir ispričala Dobrina Marinković (88), koja je osam mjeseci provela u beogradskom domu za stare “Holidej haus” na Petlovom brdu, odakle ju je sin izvukao 7. jula ove godine.

Ona je potvrdila tvrdnje više sagovornika Kurira da su korisnike u ovom domu za stare vezivali i zanemarivali, a najgore joj je, kako kaže, tamo bilo gladovanje.

Obroci u domu bili su takvi da neke ni pas ne bi pojeo. Ujutru su nam donosili po krišku hljeba namazanu puterom ili eventualno džemom. Spuste nam samo tako hljeb na natkasnu, bez salvete, tanjira… U sobi sam bila sa još tri žene. Dešavalo se da nam jedno kuhano jaje podijele na četiri dijela, i dvije viršle nam podjele po polovinu svakoj. To nam je bio obrok. Ručak su uvijek bile neke splačine, večera malo crnog hleba i parizer – priča Dobrina, koja je sada u jednom državnom domu za stare, gdej je, kako kaže, paze onako kako treba.

Drhtavim glasom objašnjava da je u tom domu bila od 2. oktobra prošle godine i da je mjesecima od tada sinu prećutkivala da gladuje da ga ne bi sekirala, jer radi po cijeli dan i izdvaja mnogo novca da je neko njeguje.

Sada imam 40 kilograma, kao dijete sam, a otišla sam u taj dom sa više od 50. Nikad salatu nismo dobili, voćku nisam dobila osam mjeseci. O slatkišu i kafi da ne govorim. Meso nismo dobili čak ni za Božić ni Novu godinu. Jednom sam pitala da mi donesu nešto drugo da jedem, rekli su mi: “Ako hoćeš, jedi, ako nećeš, ostavi” i pitali: “Je l’ si imala kod kuće ovako da jedeš?” – priča baka Dobrina i dodaje da je nekad ostajala i bez večere, kao i da je dožijvela i vrijeđanja i omalovažavanja.

Jednom sam im rekla da ne mogu ponovo da jedem džem, a njegovateljica mi je rekla bez pardona “ma idi u pi*ku materinu”. Rekla sam joj samo “hvala” – kaže ona.

Baka Dobrina navodi da je bila smještena u prostorijama u prizemlju doma na Petlovom brdu, a da je bila pod ključem kada je bila u samoizolaciji.

Tamo su mnogi ljudi dementni, a neki su bili i vezivani. Ja, srećom, nisam, bila sam u domu zbog povrede, jer nisam mogla da se staram o sebi – rekla je ona.

Njen sin Zoran Malić objašnjava za Kurir da je majku izvukao iz tog doma kada je vidio da loše izgleda, da je izgubila kilograme i da s njom nešto nije u redu.

Majku sam u dom odveo u novim stvarima, mokasinama, bluzama, novim trenerkama, a kada sam je vidio, bila je u tuđoj, staroj trenerci. Znam šta sam odveo u dom, a znam šta sam izveo odande. Moja majka se prepolovila i dobro je što sam je na vrijeme izvukao, jer pitanje je kakva bi njena sudbina bila – rekao je Zoran i dodao:

Možete li da vjerujete kako sam se osjetio kada me je u suzama zvala iz novog doma plačući jer jede batak.

Povodom optužbi baka Dobrine o gladovanju novinari Kurira kontaktirali su sa direktorkom doma Aleksandrom Milovanović, ali ona do objavljivanja ovog teksta nije odgovarala na poruke.