SARAJLIJE U STRAHU: Teško da će večeras neko u blizini spavati

By | July 11, 2021

Na kraju ulice Miroslava Krleže u Novom Gradu nalazi se napuštena zgrada koju navečer uglavnom posjećuju beskućnici, narkomani …

Devastirani prostori su zapušteni, puni smeća, korištene igle … Zbog toga stanovnici obližnjih zgrada godinama žive u strahu, a zabrinuti su i zbog mogućih infekcija.

Gorući problem
Budući da se djeca često igraju u blizini objekta, bila su prisiljena tražiti pomoć od općine Novi Grad. Međutim, reakcija je izostala.

– Od prošle godine tražimo od vlasti da izađu na teren i pomognu nam u rješavanju ovog gorućeg problema. Tražili smo da se predmet ukloni, da se sruši … Predstavlja opasnost za djecu. Česti su i požari koji ugrožavaju naše stanove i vozila – kažu nam ogorčeni stanari koji su u bezizlaznoj situaciji.

Zaštitite imovinu
Na njihov zahtjev, općina Novi Grad poslala im je pismo. Evidencija u Službi za inspekcijske poslove utvrdila je da je investitor objekta Crvenog krsta Istočna Ilidža.

– Proveden je upravni postupak koji je obustavljen dok se nije riješilo pitanje zahtjeva stranke za legalizaciju izgrađenog objekta. Inspekcija će obavijestiti investitora o problemima stanara, kako bi mogli zaštititi svoju imovinu – navedeno je u odgovoru urbanističko-građevinska inspektorica Emina Alajbegović, piše Avaz