VREMENA SE MIJENJAJU: Njemačka sada PLAĆA ako im dovedete radnika. Ako poznajete ove struke eto Vam prilike

By | July 10, 2021

Prošlo je vrijeme sigurnih radnih mjesta, ali u Njemačkoj ih, za razliku od BiH, uvijek ima.

Jedna tvrtka bankrotira, druga se otvori i gospodarstvo funkcionira unatoč pandemiji – kaže za Večernji list BiH čovjek iz zapadne Hercegovine koji radi u blizini Stuttgarta.

Kaže da bi mogao živjeti samo od pronalaska radnika za njemačke poslodavce.

„Bio sam vani dugi niz godina i upoznao sam mnoge radnike i poslodavce, upoznao njihove priče, posebno u pandemiji. Osnove njemačkog jezika Međutim, situacija se normalizira i ako ne bude novih šokova, Njemačka ponovno raste, što znači i nova radna mjesta. To vidim i kod poslodavaca koji su mi obećali nagraditi sa 100 do 200 eura za svakog radnika kojeg dovedem u Njemačku, pod uvjetom da poznaju osnove njemačkog jezika i imaju određenu kvalifikaciju u industriji. No, mnogi sada nerado idu jer ne znaju što će se dogoditi u budućnosti s koronavirusom “, kaže sugovornik Večernjeg.

Kaže nam da je većina onih koji nude posao u građevinarstvu, ali i u ugostiteljstvu.

U Njemačkoj je do veljače ove godine izgubljeno 120 tisuća radnih mjesta u gastronomiji i ugostiteljstvu, a kroz krovno udruženje njemačkih ugostitelja i hotelijera spašeno je njih 50 tisuća koji su bili u teškoj situaciji. Sad kad je bitka s pandemijom u punom jeku, sa sve više i više cijepljenih protiv koronavirusa, ova se zemlja otvara, a ona gospodarstva koja su pala vratit će se opet u fokus.

Upravo zbog toga, radnici sa zapadnog Balkana ponovno će biti “na meti” njemačkih poduzetnika, a na snazi ​​ostaje pravilo da 25 000 radnika svake godine može ući u “obećanu zemlju” sa spomenutog područja. Ovo pravilo također olakšava dobivanje vize bez znanja njemačkog jezika i poslovnih kvalifikacija.

Uvjet za dobivanje vize je, kako je navedeno, da podnositelj zahtjeva podnese ugovor o radu i da ga odobri Federalna agencija za rad. Sve bi to moglo pridonijeti novom valu odlazaka iz ove zemlje kada pandemija završi. Uskoro se očekuje nova “ofenziva” Nijemaca na građevinske radnike. To se također može zaključiti iz izjava Hermanna Schulte-Hiltropa, predstavnika građevinskih udruga u Njemačkoj.

Napomenuo je da će zbog starosti 150 tisuća od 850 tisuća zaposlenih u građevinskoj industriji prestati raditi i da će Njemačkoj trebati “svježa krv”. A ta krv će se tražiti i u BiH. Već ovog ljeta ima mnogo onih koji se pripremaju za novi početak, a razočaranju je doprinijela i činjenica da BiH nije pružila svojim građanima dovoljno cjepiva, ali i da takva situacija i dalje traje jer i dalje ovisimo o donacijama .

Zapis o broju prvih izdanih dozvola boravka u Europskoj uniji za BiH. građana određen je 2019. godine kada je izdano 31.765 onima koji odlaze u Njemačku. Strahuje se da dolaze još gora vremena.

“Samo u posljednje dvije godine izdano je 125.137 prvih dozvola za BiH. građani u EU. Je li konačno vrijeme da shvatimo ozbiljnost ovog problema ili ćemo se prepirati oko tema od kojih obični građani nemaju koristi “, rekao je nedavno u analizi ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić.

U BiH je jasno da se stanje zaprepašćenja pandemije mora promijeniti u stanje rada u korist građana kako ova zemlja ne bi bila potpuno pusta.