Da li će Turska zbog Srebrenice PRENIKUTI ULAGANJA u Srbiji? Ministar je izjavio da negirnje Genocida za njih nije prihvatljivo i da…

By | July 10, 2021

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam, koji boravi u trodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, rekao je danas da se nikada neće zaboraviti da je u genocidu u Srebrenici ubijeno više od 8.000 ljudi. Naglasio je da je negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo.

Cam je svoj trodnevni posjet Bosni i Hercegovini započeo danas posjetom groblju Kovači. Prisustvovao je svečanom otvaranju biblioteke Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu čiju je obnovu i opremu realizirala Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA) i radionica KUD-a Baščaršija.

Podsjetivši da će u nedjelju prisustvovati kolektivnom sprovodu za žrtve genocida u Srebrenici u Potočarima, Cam je rekao da je poricanje genocida u Srebrenici neprihvatljivo.

“Nemoguće je sakriti činjenice. Danas smo svjedoci suza i boli velikog broja obitelji koje su izgubile svoje najmilije. Više od 8.000 ljudi je ubijeno, a to nije i nikada neće biti zaboravljeno”, Cam podcrtano.

Naglasio je da je najvažnije na što se ukazuje svake godine, da čovječanstvo iz toga nauči lekciju.

“U nedavnoj prošlosti ponovno smo bili svjedoci vrlo bolnih i tragičnih događaja, na Bliskom istoku smo i dalje svjedoci. Prisjećajući se takvih tragičnih događaja, zaista moramo naučiti lekciju i sve su države dužne svijet učiniti svjetskim okruženje mira i prosperiteta. “, rekao je Cam dodajući kako je” poricanje genocida u tom smislu neprihvatljivo “.

Na kraju je dodao da sve zemlje na ovom području moraju uložiti napore i napore kako bi njihov odnos u budućnosti bio bratskiji i prijateljskiji.

Cam je danas prisustvovao svečanom otvorenju knjižnice Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koju je obnovila i opremila Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA), a dobrodošlicu joj je poželio dekan te visokoškolske ustanove Erdin Salihović.

Nakon presijecanja vrpce, Salihović je izvijestio Cam-a i njegovo izaslanstvo o modernoj i bogato opremljenoj knjižnici koja je već na usluzi studentima. Ceremoniji otvaranja knjižnice prisustvovao je i turski veleposlanik u Sarajevu Sadik Babur Girgin, koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Muhamed Unal te osoblje i studenti Arhitektonskog fakulteta.

Riječ je o knjižnici koja omogućuje pretraživanje cjelovitog fonda, kao i internetsko pretraživanje međunarodnih baza podataka. Knjižnični fond zadovoljava kriterije nastavno-znanstvenog procesa Fakulteta iz područja arhitekture i sadrži monografske publikacije (knjige, zbirke i udžbenike), serijske publikacije (periodiku, časopise, novine itd.), Elektroničke kataloge magistarskih radova i doktorske disertacije.

Tada je Cam otvorio radionicu KUD-a Baščaršija koju je TIKA obnovila i donirala potrebnu opremu. Ova donacija omogućila je KUD-u da najbogatiju kolekciju narodnih nošnji u Bosni i Hercegovini održi u zdravim uvjetima. Cilj projekta je pružiti potporu u zapošljavanju, te provesti aktivnosti kojima će KUD stvarati prihod i tako učinkovitije raditi na očuvanju kulturne baštine.

Nakon aktivnosti u Sarajevu, Cam sutra putuje u Srebrenicu, gdje će prisustvovati prezentaciji projekta obnove krova u memorijalnom centru i predstavljanju idejnog rješenja muzeja uz podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA). Cam će zajedno s turskom delegacijom prisustvovati i ispratiti 19 žrtava genocida u Srebrenici, kojima će se klanjati u nedjelju, 11. srpnja, na kolektivnoj sahrani u Memorijalnom centru Potočari.