OGLASILI SE NAČELNICI OPĆINA ZBOG INZKOVE IZJAVE: NEĆE PREKREČITI MURALE ZLOČINCA RATKA MLADIĆA

By | July 7, 2021

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, jučer je izjavio kako je šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima u Foči i drugim gradovima. Rekao je i da planira poslati pismo svim gradonačelnicima navedenih gradova sa zahtjevom da se uklone murali.

Na njegove izjave reagirali su čelnici lokalnih zajednica u kojima postoje murali sa likom ratnog zločinca Mladića.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković rekao je da ga je zatekla ovakva izjava Incka koji, prema njegovom mišljenju, ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele.

– Na poziciji načelnika sam od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni – rekao je Milinković.

Dodaje da se Incko, ponovo, protivpravno miješa tamo gdje mu nije mjesto i da svojim djelovanjem samo koči dalji napredak i pomirenje.

– Naša administracija radi sve što je u našoj moći da popravimo ekonomsku situaciju u Gacku, da našu opštinu učinimo boljim mjestom za život, a onda čujemo ovako nešto. Incku bi bilo bolje da je iskoristio svoju poziciju da dovede nekog investitora iz svoje zemlje i tako na konkretan način pomogne da građani imaju bolji život i ostaju ovdje – kategoričan je Milinković.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić u izjavi za “Glas Srpske”, ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Incko pošalje gradskoj administraciji.

– To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo – rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo.

– Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih poteza od strane Incka i ne želim sada o tome da razmišljam – kratko je prokomentarisao Avdalović.

Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovarao na pozive.