“DOSTA JE GAŽENJA PREKO SRBA” Broćeta poručio da su spremni za ovaj potez!

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta poručio je da su Srbi u Livanjskom kantonu spremni da organizuju kontraokupljanje ukoliko bude realizovana inicijative kantonalnog odbora HDZ BiH o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova”, te da je dosta ponižavanja srpskih povratnika.

Broćeta je rekao da je inicijativa o obilježavanju 24 godine od, kako navode, “oslobođenja Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova”, koju je nedavno usvojio livanjski Kantonalni odbor HDZ BiH, sraman i ponižavajući akt koji unosi nemir u malobrojno srpsko stanovništvo u Livanjskom kantonu.

On je dodao da su oni koji se predstavljaju kao “oslobodioci” Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova od ovih gradova napravili tri Černobilja i Srbima starosjediocima ugasili svaku nadu za bolje sutra.

– Ovim putem bih postavio javno pitanje onima koji su predložili i usvojili ovakav sraman akt – koliko je Hrvata protjerano iz Drvara 1995. godine i koliko u njemu ima hrvatskih porodica starosjedilaca – pita Broćeta.
Prema njegovim riječima, ovo pitanje će dati odgovor da li je Drvar oslobođen ili otet, razoren i opljačkan, što se i danas vidi.

Broćeta je poručio kako neće dozvoliti da srpska djeca uče lažnu i izopačenu istoriju, da budu ponižavana tako što uče hrvatske riječi i sjede u obrazovnim ustanovima na kojima se vijore šahovnice i hrvatske zastave.

– Dosta je gaženja preko Srba povratnika… Spremni smo organizovati kontraproteste ukoliko dođe do obilježavanja stravičnog progona srpskog stanovništva. Podršku ćemo zatražiti od Republike Srpske i Srbije – istakao je Broćeta.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje gdje bi trebalo da bude centralni skup.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*