Ambasada SAD: Od MUP-a RS hitno zahtjevamo ovo

Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Odluka da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske je korak u pravom smjeru, jer bi se njima stvorili uvjeti za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske.

 

 

Kazali su ovo za “Dnevni avaz” iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u reakciji na današnju odluku MUP-a RS o odustajanju formiranja rezervnog sastava policije.

– Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja.  Također, tražimo dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju”, koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Sjedinjene Američke Države, navode dalje, ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet.

(Avaz)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*