Procurila TAJNA: Evo šta je NA PAPIRU Amerika rekla da RS uradi Bosni

Vlada Republike Srpske 25. aprila je potpisala ugovor sa američkom lobističkom firmom McGinnis Lochridge iz Teksasa, koja će joj pružati pravne usluge u u SAD-u, ali i održavanju web stranice na engleskom jeziku.

Ugovor koji je procurio na internetu nosi oznaku “interno”, a njega je u ime Vlade potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

U ugovoru, između ostalog, stoji da će firma McGinnis Lochridge “savjetovati i predstavljati” RS u odnosima sa OHR-om, Vijećem za implementaciju mira (PIC), OSCE-om, Vijećem sigurnosti UN-a, Evropskom unijom, Vijećem Evrope i drugim međunarodnim institucijama, a kako bi se zakoni RS i zakoni na nivou BiH uskladili sa evropskim standardima potrebnim za pristupanje u EU.

U ovom ugovoru su u više navrata RS i BiH naznačeni kao odvojeni subjekti, pa se tako u ovom aktu navodi da će se usluge savjetovanja pružati i kod usklađivanja djelovanja institucija i zakona RS-a i onih na nivou BiH sa dejtonskim okvirom.

Za ove usluge će Vlada Republike Srpske, kako stoji u ugovoru, iz budžeta mjesečno izdvajati 80.000 dolara, odnosno blizu 140.000 KM. Inače, ugovor između ove pravne firme iz Teksasa i Vlade RS je potpisan za period od 1. maja do 31. decembra.

To znači da će za ovo vrijeme poreski obveznici RS-a platiti 640.000 dolara, odnosno 1,1 miliona KM za predstavljanje RS u SAD-u.

Nadalje ugovor uključuje i “pružanje pisanih i usmenih savjeta članovima Vlade na zahtjev”.

“S vremena na vrijeme, Vlada može tražiti od nas da pružimo informacije koje se tiču takvih savjeta članovima administracije SAD-a ili Kongresa. Takve informacije se odnose na zakon i politiku odnosa vlade sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim organizacijama i suverenim državama. Registrant će takođe održavati web stranicu sa sadržajem koji se odnosi na pravna i politička pitanja relevantna za Bosnu i Hercegovinu“, navodi se u opisu aktivnosti koje će obavljati kompanija u ime bh. entiteta RS.

Dalje se navodi da aktivnosti kompanije mogu uključivati kontaktiranje različitih zvaničnika izvršne grane vlasti SAD-a, zvaničnika američkih vladinih agencija, članova i osoblja Senata i Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa pitanjima međunarodne saradnje i politike stranog entiteta, uključujući njegove odnose sa Sjedinjenim Državama, drugim suverenim državama i međunarodnim organizacijama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*