Republika Srpska mu odgovorila: Slušaj, Nihade

Screenshot Facebook Crna Hronika

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da bi međunarodna zajednica trebalo da sankcioniše lidera sarajevskog Antidejtonskog pokreta Nihada Aličkovića, koji je pozvao Bošnjake na naoružavanje.

Savčić je rekao Srni da je izjava Aličkovića priča za psihijatrijski pregled, nakon čega, ako se utvrdi da je potpuno zdrav, treba da budu primijenjene pravosudne sankcije.

On je naveo da Aličkovićev poziv Bošnjacima na naoružavanje predstavlja pokušaj da se odgovori na uvođenje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

– Uvođenje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj ne predstavlja nikakvu opasnost jer je ona sastavni dio sistema i prolazi redovnu odobrenu i planiranu obuku. Opasnost predstavlja sve ono što je van sistema gdje se ne zna ko je čega organizator i iz kojih motiva i ideja – dodao je Savčić.

On je naveo da sadržaj obuke rezervnog sastava policije nije samo rukovanje oružjem, već i mnogi drugi korisni segmenti u funkciji spasavanja stanovništva ili pojačavanja granice s ciljem sprečavanja ulaska ilegalnih migranata.

Prema njegovim riječima, apsolutno se ne mogu porediti devedesete godine kada je SDA upućivala svoje pripadnike na vojnu obuku u Hrvatsku u tadašnji “Zbor narodne garde”.

Povodom Aličkovićevih navoda o velikom broju lovačkog naoružanja u Republici Srpskoj, Savčić je rekao da je situacija potpuno obrnuta i da je u FBiH liberalniji Zakon o oružju nego u Republici Srpskoj, gdje je vrlo restriktivan i kojeg smatra “zakonom o razoružanju”.

Savčić je naglasio da bi međunarodna zajednica trebalo da sankcioniše ovakve izjave jer Aličkovićev pokret ima naziv “antidejstonski”, podsjetivši da je, s druge strane, dobro poznato koliko je srpskih zvaničnika međunarodna zajednica sankcionisala zbog navodnog antidejtonskog djelovanja.

– Postavlja se pitanje koja je funkcija visokog predstavnika u BiH ili bilo koje pravosudne institucije BiH – dodao je Savčić.

Lider Antidejtonskog pokreta Nihad Aličković, koji je javnosti poznat i kao prijatelj Nasera Orića, uputio je javni video-poziv Bošnjacima na naoružavanje.

On se u izjavi za “IMLTV pres” Atifa Dudakovića pozvao na, kako je naveo, izjave generala tzv. Armije BiH, optuženog za ratne zločine nad Srbima.

– Svaki Bošnjak stariji od 17 godina mora ispod kreveta imati ranac i u njemu uniformu i vreću za spavanje, te se mora na legalan način naoružati – rekao je Aličković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*