Izetbegović KONAČNO vratio Dodiku: Šta niste? Šta ste uradili Slovencima, Hrvatima, Albancima, Makedoncima, Crnogorcima, a šta vam ostaje sa nama!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u intervjuu za Fenu da je taktika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, vrlo jednostavna – nadmeno zahtjevati više nego što to strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada.

Kompromisna rješenja

– Ako to dobije, pobijedio je, i nastavit će da se dominantno ponaša, diktira i dominira kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tad će izaći još agresivnije sa tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti, itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenario više odgovara, i da je njegov prevashodni cilj stvaranje krize i zastoja – rekao je Izetbegović zamoljen za komentar Dodikovih zahtjeva u odnosu na NATO put BiH i sastav budućeg Vijeća ministara, dok u isto vrijeme daje veoma teške izjave koje kvare atmosferu pred pregovore o formiranju vlasti dogovorene za srijedu.

Upitan može li, ipak, doći do dogovora u srijedu, Izetbegović navodi da je na prvom sastanku koji je imao sa Dodikom i Čovićem stekao dojam da Dodik želi dogovor, bio je kooperativan, pristao na neke bitne kompromise.

– A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja, i nakon sastanka počeo da daje jako teške i provokativne izjave. Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo – zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći – smatra predsjednik SDA.

Nezavisnost Kosova i referendum o otcjepljenju RS od BiH stvari su koje Dodik stalno potencira, a Izetbegović kaže da je jedina veza između Kosova i BiH što je ista, srpska strana predvođena režimom Slobodana Miloševića napravila strahovito nasilje i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

– Za otcjepljenje RS od BiH nema nikakvih uslova, niti pravnih, niti historijskih, niti moralnih, postoji samo mogućnost da se silom pokuša dovršiti ono što Karadžić i Milošević nisu uspjeli prije par decenija. Nikome ne bih preporučio da su u to upusti. Rušenje mirovnog sporazuma bi neumitno srušilo mir, a nečiji snovi o nezavisnosti bi se pretvorili u užasnu noćnu moru svih – poručio je.

Komentirajući Dodikovu tvrdnju da „Srbi nisu nikad nikog napali“, Izetbegović kaže da ponašanje Srba, kao i svih drugih naroda, zavisi od ponašanja onih koji ih predvode.

– Srbi su zaratili i razišli se sa svakim sa kim su dijelili državu i životni prostor u vremenu kada su ih predvodili Milošević, Karadžić, Mladić. Razišli su se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, sa pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima…. Nadam se da će nakon svih bolnih iskustava sa Bošnjacima ipak pronaći modus suživota – kaže Izetbegović.

Odgovarajući na tvrdnje da BiH bez stranaca ne bi trajala ni dva dana, da je Dejton sklepao zemlju koja nema ništa zajedničko, da su Srbi ubačeni u tog monstruma i drugo, predsjednik SDA navodi da BiH traje već 1000 godina, uključujući tu i period od 1992 do 1995, i presudni faktor koji je drži na okupu je unutarnja, a ne vanjska snaga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*