Izetbegović: Čović me ovo pitao o Bošnjacima, znate koliko sam se obradovao!

Bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA komentarisao je aktuelnosti u odnosima Hrvatske i BiH. U Zagreb je došao na otvarenje izložbe posvećene životu njegovog oca Alije Izetbegovića u Novinarskom domu.

– Mogao bi biti bolji odnos između dvije države. Mogla bi Hrvatska pokazati više poštovanja prema BiH da više sluša naš glas. Na primjer kada je Pelješki most u pitanju. Nermamo ništa protiv, dapače, drago nam je da Hrvatska spoji svoj teritoriju, samo tražimo i očekujemo da se ne uzima pravo BiH na pristup otvorenom moru, trebamo definisati granicu i pristup. Most bi trebao imati malo širi raspon stupova, ali prije svega očekujemo da se stavi na papir – rekao je Izetbegović.

– Nama nije ni bio cilj zaustaviti gradnju nego izboriti svoje pravo. Uvijek se može odrediti koridor, potpisati sporazum, to je jedino što tražimo od Hrvatske – rekao je i dodao kako mu nije jasno zašto se ne može definisati koridor i potpisati sporazum.

Komentarisao je i skladište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice s BiH.

– Bojimo se da će zagaditi podzemne vode, uništiti šanse za razvoj poljooprivrede. Zašto tako opasan otpad staviti na granicu sa komšijama – zapitao se.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH istaknuo je da je ona komplikovana. Navodi tako da Milorad Dodik nije za to da BiH nastavi NATO put i da nije lako približiti stavove prema tome. Slično je, kaže i sa usklađivanjem građanskog principa kod izbora predstavnika u Predsjedništvo BiH i etničkog principa iza kojeg stoji Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor u BiH.

Pohvalio se kako je prije nekoliko dana imao dobar i iskren razgovor s HDZ u Mostaru.

– Tada sam čuo nešto što me zadovoljilo, pita me Dragan Čović kada ste čuli da tražimo treći entitet, mi ne tražimo treći entitet i treći entitet može stvoriti samo neodgovorna politika Bošnjaka. To je njegov stav i mene je to obradovalo. Do neodgovorne politike Bošnjaka neće doći – zaključio je.

(TV N1)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*