Hrvatska ovo sprema svim Hrvatima iz BiH, a u isto vrijeme aktivirao se i Dodik

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz hrvatskog proračuna biti izdvojeno 25,8 miliona kuna (više od 6,5 miliona KM), što je 1,8 milion kuna više nego lani, najavljeno je u četvrtak na sjednici hrvatske vlade koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.

“Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz podršku programima i projektima od interesa za hrvatski narod”, istaknuo je državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

U tu je svrhu, naglasio je, u proračunu za ovu godinu izdvojeno 25,8 miliona kuna što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 miliona kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se finansirati iz proračuna pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Komisija će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni tender te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava, javlja Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*