Dodik: Srpska je ODVOJENA, ali to još NIJE PROGLAŠENO, znate vi šta je BiH

Ako hoćemo stabilan Balkan, onda se on mora redefinisati na način da budu objedinjeni prostori gdje su većinski dominantni narodi. Međutim, mi smo ovdje eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije, ne možete osigurati trajan mir, rekao je u intervjuu za Novosti Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentarišući ideju o razgraničenju s Albancima.

Dodik napominje da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i da će prihvatiti sve što Srbija izabere kao definitivno rješenje.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da će, ukoliko Kosovo dobije stolicu u UN-u, RS proglasiti nezavisnost Dodik je potvrdio.

– Naravno. To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to još nije proglašeno. BiH je potpuno podijeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je “sklepao” tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide – rekao je Dodik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*