Bakir pobjesneo: Milorade, najveći problem BiH nisu Srbi NEGO TI

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u intervjuu za Fenu da je taktika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, vrlo jednostavna – na arogantan način, uslovljavajući, tražiti više nego što to strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada.

Patriotski blok
– Nadam se da nećemo morati na najteži način to ponovo dokazivati. Bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci imaju mnogo toga zajedničkog, i da nije političara koji ih vode u sukobe, sigurno bi pronašli zajednički jezik i ponovo uspostavili harmoniju u odnosima. Genetsko porijeklo, jezik, kultura, sistem vrijednosti koje etničke grupe u BiH baštine definitivno imaju istu osnovu. Poražavajuće ja da predsjedavajući Predsjedništva BiH, čovjek koji predstavlja zemlju i njene narode izgovara takve riječi, uvrjedljive, obeshrabrujuće i, što je najvažnije, neistinite i neutemeljene. Narodi u BiH imaju isprepletene identitete i sudbine, formirali su i oblikovali jedni druge, i sasvim sigurno mogu i hoće nastaviti da žive zajedno. Odavno bi se ti odnosi normalizovali da nije političara poput Dodika koji rane koje zarastaju ponovo pozlijede, a vodu koja se bistri ponovo i namjerno zamute – rekao je Izetbegović.

SDA je već potpisala Koaliciju sa DF-om, te upućivala pozive ostalim strankama. Upitan na kraju hoće li biti proširenja koalicije, Izetbegović je rekao da sve ovo što Milorad Dodik priča i radi već deceniju, a što je dobilo sasvim konkretnu formu u posljednjem intervjuu Večernjim novostima, stvara jasnu obavezu svim patriotski osviještenim političarima da prevaziđu međusobna rivalstva i nesporazume, i da načine snažan patriotski blok.

– Uvjeren sam da će u taj blok, prepoznavajući ovu obavezu, uskoro ući i SBB – rekao je na kraju intervjua predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*